Voedselagentschap treft rund aan met blauwtong type 11

Het Voedselagentschap heeft de Europese autoriteiten de voorbije week officieel op de hoogte gebracht van een nieuw blauwtongtype dat aangetroffen werd bij een rund op een landbouwbedrijf in het Oost-Vlaamse Beveren. Het rund in kwestie werd in november bemonsterd in het kader van een routinecontrole. Het virustype 11 werd uiteindelijk gekarakteriseerd door het Europese referentielaboratorium in Pirbright. Het zou gaan om een geïsoleerde besmetting en er zijn geen indicaties dat het virus klinische problemen veroorzaakt.
7 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Het Voedselagentschap heeft de Europese autoriteiten de voorbije week officieel op de hoogte gebracht van een nieuw blauwtongtype dat aangetroffen werd bij een rund op een landbouwbedrijf in het Oost-Vlaamse Beveren. Het rund in kwestie werd in november bemonsterd in het kader van een routinecontrole.

Bij een eerste analyse in het referentielaboratorium van het Coda werd de mogelijke aanwezigheid van een blauwtongvirus aangetoond, maar het ging duidelijk niet om de types 1, 6 en 8 die eerder opdoken in ons land en de buurlanden. Deze bevinding werd door nieuwe monsternemingen bevestigd, evenwel zonder dat het betrokken blauwtongvirus gekarakteriseerd kon worden, meldt het Voedselagentschap. 

In december werden de monsters overgemaakt aan het Europese referentielaboratorium in het Britse Pirbright. Daar kwam men finaal tot de conclusie dat het Oost-Vlaamse rund een besmetting heeft opgelopen met blauwtong type 11. Volgens het Voedselagentschap zou het dier de besmetting in 2008 opgelopen hebben, maar vermoedelijk dateert ze van geruime tijd voordat de eerste monsterneming in november plaatsvond.

Er is op dit ogenblik sprake van een geïsoleerde besmetting. Analyses die in november en de voorbije maand op het betrokken landbouwbedrijf uitgevoerd werden geven geen indicatie dat het blauwtongtype 11 zich via andere vectoren verspreid zou hebben. Ook de duizenden analyses die tijdens het voorbije blauwtongseizoen overal in het land werden uitgevoerd, wijzen in die richting.

"Dergelijke viruscirculatie is een essentiële voorwaarde om ook effectief van een officiële uitbraak van blauwtong te kunnen spreken", luidt het bij het Voedselagentschap. Er zijn momenteel ook geen aanwijzingen dat het virus klinische problemen zou veroorzaken. De vondst heeft dan ook geen onmiddellijke gevolgen, besluit het agentschap.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek