Vleesverwerkende industrie ontkent paardenmishandeling

Volgens Fenavian wordt al het paardenvlees dat in de Europese Unie wordt ingevoerd, geproduceerd in slachthuizen die door de EU zijn erkend. “Zij moeten aan de strengste hygiëne- en veiligheidsnormen voldoen, terwijl er ook met betrekking tot dierenwelzijn zeer strenge regels gelden”, klinkt het.
12 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54

Volgens Fenavian, de overkoepelende organisatie van de vleesverwerkende industrie, wordt al het paardenvlees dat in de Europese Unie wordt ingevoerd, geproduceerd in slachthuizen die door de EU zijn erkend. “Zij moeten aan de strengste hygiëne- en veiligheidsnormen voldoen, terwijl er ook met betrekking tot dierenwelzijn zeer strenge regels gelden”, klinkt het in een reactie op de beelden die GAIA toonde.

Vorige week lanceerde GAIA een videoreportage over de paardenhandel in Latijns-Amerika. Daarin werden beelden getoond van uitgedroogde en graatmagere paarden die dagenlang in overbeladen vrachtwagens werden vervoerd. Volgens de dierenrechtenorganisatie waren vier Belgische paardenvleesbedrijven medeplichtig aan de verwaarlozing en mishandeling van tienduizenden paarden die in Mexico en Brazilië geslacht worden.

“Hoewel wij zelf bezorgd zijn over al deze extreme toestanden en ze ten volle afkeuren, waren wij toch ontstemd over de beschuldigingen van GAIA”, zegt Frans Leroux, voorzitter van Fenavian. De koepelorganisaties zet zich naar eigen zeggen samen met haar leden al jarenlang in voor de optimalisatie en naleving van de dierenwelzijnsregels in de paardenvleessector.

“Al het vlees dat in Europa wordt ingevoerd, komt via slachthuizen die strenge controles van de Europese Unie en de lokale autoriteiten moeten ondergaan. Er wordt gewerkt volgens de strengste hygiëne en HACCP-kwaliteitsnormen en ook naar de humane behandeling van dieren toe, gelden er strikte garanties, zowel tijdens het transport naar het slachthuis als tijdens het productieproces”, luidt het in een persbericht.

Fenavian vindt het dan ook bijzonder jammer dat GAIA net de Belgische bedrijven in een kwaad daglicht wil stellen. “Een Belgische invoerder van paardenvlees zal het niet in zijn hoofd halen om verzwakte of mishandelde dieren aan te kopen of te transporteren. Dat weet iedereen die de sector een beetje kent. Niet alleen omdat de Europese autoriteiten strenge controles uitoefenen op buitenlandse slachthuizen, maar ook omdat vlees van verwaarloosde of zieke paarden sowieso afgekeurd wordt voor menselijke consumptie”, aldus Leroux.

De koepelorganisatie wijst er ook op dat GAIA haar hand er niet voor omdraait om de feiten te verdraaien. “Zo was er in de persmededeling sprake van een bedrijf dat al sinds jaren niet meer actief is in het slachten van paarden. Ook het transport van dieren in dubbeldekkers is al jaren verboden”, klinkt het. Volgens Fenavian zijn bepaalde beelden ook niet afkomstig van het eigen GAIA-onderzoek uit september 2009, maar zijn ze overgenomen uit een reportage uit 2008 van de Amerikaanse organisatie ‘Animals Angels’.

“Wij stellen ons dan ook ernstige vragen bij de deontologie van dergelijke praktijken en betreuren dat de consument wordt misleid. Noch de consument, noch de industrie zijn gebaat bij op sensatie gerichte informatie. De Belgische vleesverwerkende industrie kiest voor een pragmatische en constructieve houding. We nemen onze verantwoordelijkheid op ons niveau en blijven naar samenwerking zoeken, ook internationaal”, besluit Fenavian.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek