Vleesveesector op zoek naar oplossingen voor crisis

De Vlaamse vleesveehouderijsector komt de komende maanden vier keer samen op initiatief van landbouwminister Kris Peeters om te praten over de knelpunten in de sector. Maandag vond de eerste dialoogdag plaats op het kabinet. “We hebben tijdens deze legislatuur al vaker de formule van dialoogdagen gehanteerd en met succes. Nog tijdens deze regeerperiode willen we op deze manier ook voor de vleesveehouderij met een aantal concrete acties de sector vooruithelpen”, zei minister-president Peeters.
9 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Op het kabinet van Vlaams landbouwminister Kris Peeters vond maandag de eerste van vier dialoogdagen plaats over de knelpunten in de vleesveesector. Nog tijdens deze legislatuur wil Peeters concrete acties ondernemen.

Meer dan veertig spelers uit de vleesveesector waren present. Naast kabinetsmedewerkers zullen ook vertegenwoordigers van Boerenbond, ABS, de distributie, de mengvoedersector, de vleesverwerking en wetenschappers de pijnpunten van de sector bespreken aan de hand van thema’s. Tijdens de eerste dialoogdag werd gedebatteerd over de productie en afzet in een macro-economisch en internationaal perspectief.

Eén van de conclusies van het eerste overleg luidt dat Vlaanderen op het vlak van export nog een tandje kan bijsteken. "De gevolgen van de dioxinecrisis eind jaren negentig worden nu nog gevoeld. Zo mag bijvoorbeeld nog steeds geen rundsvlees van bij ons Griekenland binnen", wist kabinetschef Joris Relaes. "Daarnaast kan er nog gewerkt worden aan de productiekosten. In Europa is die heel wat hoger dan in de rest van de wereld. En ook binnen de EU is de productiekost van Vlaamse vleesveebedrijven hoog".

Op de tweede dialoogdag, die doorgaat op 5 maart, zal het EU-beleid en de rentabiliteit van het vleesveebedrijf onder de loop worden genomen. Op 17 maart wordt er bekeken hoe men opbrengstverhoging kan bekomen en hoe de erfelijke aanleg van dieren kan geoptimaliseerd worden. Op 28 april vindt de vierde en laatste dialoogdag plaats en die staat in het teken van innovatie en voorlichting.

Minister Peeters beloofde dat de conclusies van deze dialoogdagen geen dode letter zullen blijven. “We nemen onze verantwoordelijkheid op en zullen tot het einde van deze legislatuur proberen om de problemen op te lossen. Op die manier hoop ik dat we werk kunnen maken van een nieuwe toekomstvisie voor de vleesveesector, waarbij de blijvende zorg voor kwaliteit en duurzaamheid centraal staan”.

De laatste jaren bedroeg de bruto rundvleesproductie bijna 300.000 ton karkasgewicht. De productiewaarde is goed voor 12 procent van de totale Vlaamse eindproductiewaarde en rundvlees is - na varkensvlees en zuivel - het derde belangrijkste veeteeltproduct. De sector in België is goed voor een positieve handelsbalans van 350 miljoen euro waarmee het tot de top-12 van de rundvleesexporterende landen behoort.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek