"Vleesveehouderij mist sectorstrategie"

Boerenbond heeft een eerste balans opgemaakt van de dialoogdagen die Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters georganiseerd heeft over de vleesveehouderij. Veehouders, handel, slachthuizen en distributiesector zaten niet over alle thema's op dezelfde golflengte. Maar de dialoogdagen creëren wel hooggespannen verwachtingen, luidt het.
29 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Boerenbond heeft een eerste balans opgemaakt van de dialoogdagen die Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters georganiseerd heeft over de vleesveehouderij. De organisatie stelt vast dat veehouders, handel, slachthuizen en distributiesector niet over alle thema's dezelfde standpunten delen. Maar de dialoogdagen creëren wel hooggespannen verwachtingen, luidt het.

Een belangrijk thema dat tijdens de dialoogdagen aan bod kwam, zijn de afzetmarkten. Moeten de Vlaamse vleesveehouders mikken op toegevoegde waarde voor de lokale markt of resoluut kiezen voor massale export? "Het lijkt weinig waarschijnlijk dat buitenlandse distributeurs zich afhankelijk gaan maken van een beperkt aanbod wit-blauw rundvlees. Anderzijds blijft het een doorn in het oog dat andere landen erin slagen minderwaardige vleesrassen duurder te commercialiseren", merkt Boerenbond-medewerker Guy Vandepoel op.

Een knelpunt is de versnippering van de commercialisatieketen voor rundvlees. "Het ontbreekt de sector aan een globale afzetvisie", aldus Vandepoel. Boerenbond dringt alvast aan op een onderzoek naar de mogelijkheden om voor het Belgisch wit-blauw een oorsprongserkenning te bekomen. Voor streekproducten is het makkelijker om gerichte promotie te voeren op buitenlandse markten. En ook het denkspoor van een coöperatief afzetalternatief moet ernstig geanalyseerd worden, zo luidt het.

Meer eensgezindheid in de keten is er over de noodzaak om de zoogkoeienpremies gekoppeld te houden. "Een ontkoppeling betekent per definitie een herverdeling van inkomens. Hiermee zou de overheid rechtsonzekerheid creëren aangezien heel veel en voornamelijk jonge bedrijven financiële engagementen hebben bij de banken. Bovendien zal een ontkoppeling niet voor de verhoopte daling van het aanbod zorgen, want in Vlaanderen staan momenteel meer dan 50.000 niet-premiegerechtigde zoogkoeien", stelt Vandepoel.

Als rode draad doorheen de dialoogdagen werd gesteld dat de overheid zich moet hoeden voor het veroorzaken van extra kosten. "België kent een van de hoogste slachtkosten in Europa en ook de kosten voor de verwerking van slachtafval swingen de pan uit. Op bedrijfsniveau stijgen de kosten door overmatige administratie, de hoge voederprijzen en de nutriëntenemissierechten", weet Vandepoel. Boerenbond ijvert voor een regionale toepassing van de nutriëntenemissierechten om de sector minder kapitaalsintensief te maken.

Omdat het inkomen van vleesveehouders op gelijkaardige bedrijven sterk verschilt, is Boerenbond van oordeel dat de vleesveehouderij zich moet specialiseren en professionaliseren. Inkomen in deze bedrijfstak genereer je niet door dieren te fokken, maar door ze te commercialiseren, was een opmerkelijke stelling die tijdens de dialoogdagen te horen viel. Om de boeren daarbij te helpen, moet de prijsvorming wel transparanter gemaakt worden. Ook de oprichting van studieclubs kan soelaas bieden.

Daarnaast is volgens Boerenbond ook een duidelijk afgelijnd fokdoel essentieel voor de toekomst van de sector, en dat begint met de registratie van zoveel mogelijk dekkingen en nakomelingen. Daar wringt volgens Vandepoel echter het schoentje. Van de 220.000 wit-blauwe koeien in Vlaanderen worden jaarlijks slechts 16.500 geboortes geregistreerd.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek