Vlaanderen telt 150.000 hectare blijvend grasland

In 2007 telde Vlaanderen 149.865 hectare blijvend grasland, wat 24,29 procent van het totale landbouwareaal vertegenwoordigt, zo blijkt uit een studie van het departement Landbouw en Visserij. "Dat is een lichte daling van 1,95 procent ten opzichte van het referentiejaar 2003", zegt medewerkster Sylvie Danckaert. Van het blijvend grasland is 83 procent gelegen binnen agrarisch gebied.
23 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47

In 2007 telde Vlaanderen 149.865 hectare blijvend grasland, wat 24,29 procent van het totale landbouwareaal vertegenwoordigt, zo blijkt uit een studie van het departement Landbouw en Visserij. "Dat is een lichte daling van 1,95 procent ten opzichte van het referentiejaar 2003", zegt medewerkster Sylvie Danckaert. Van het blijvend grasland is 83 procent gelegen binnen agrarisch gebied.

Het areaal blijvend grasland was in 2007 met 2.592 hectare toegenomen ten opzichte van het jaar voordien. Toch nam de oppervlakte blijvend grasland verhoudingsgewijs een kleinere hap uit het totale landbouwareaal. "Die relatieve daling is logischerwijs te wijten aan de sterkere stijging van het totale landbouwareaal, dat met 18.962 hectare toenam in 2007", zegt Sylvie Danckaert.

"Die stijging van de totale landbouwoppervlakte kunnen we toeschrijven aan de metingen, die nauwkeuriger gebeuren en de Mestbankaangifte, die samen liep met de perceelsaangifte voor rechtstreekse steun. Maar ook het feit dat de terreinbeherende organisaties zoals Natuurpunt hun dossiers bijgewerkt hebben, speelt mee".

Volgens een Europse verordening mag het aandeel blijvend grasland met niet meer dan tien procent afnemen ten opzichte van het referentieareaal van 2003. Voor Vlaanderen betekent dit dat de ratio - die in 2007 dus 24,29 procent bedroeg - niet onder de 22,29 procent mag zakken. 

Op basis van zogenaamde overlapanalyses met andere beschikbare kaarten onderzocht de landbouwadministratie ook de wetenschappelijk-ecologische status van het areaal blijvend grasland in Vlaanderen. Hieruit blijkt dat 23 procent van dit areaal 'biologisch waardevol tot zeer waardevol' is en 47 procent 'biologisch minder waardevol'. 16 procent van het blijvend grasland is gelegen in een 'sterk tot matig erosiegevoelig gebied' en 67 procent is gelegen in een 'van nature overstroombaar gebied'.

"We hebben ook de cijfers ook afgetoetst met gebieden waarvoor het natuur- of landschapsbeleid in een gebiedsgericht beleid voorziet", aldus Danckaert. "Zo bleek dat  15 procent gelegen is binnen een groene of geelgroene bestemming, 6 procent in een VEN-gebied en 13 procent is gelegen in een habitatrichtlijn-, vogelrichtlijn- of RAMSAR-gebied".

6 procent van het blijvend grasland heeft een natuurgericht beheer. Dit wil zeggen dat het zich onder beheersovereenkomst bevindt of in gebied ligt dat als natuurgebied wordt beheerd.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek