"Veel sympathie voor betogers ondanks andere analyse"

De melkveehouders van Boerenbond delen de grote bezorgdheid van hun collega's die demonstreren in Brussel. "Er is een grote sympathie en een gevoel van solidariteit met de actievoerders", zo luidt het in een persbericht. De grootste landbouworganisatie in ons land schaart zich echter niet achter de analyse van de actievoerders.
18 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

De melkveehouders van Boerenbond delen de grote bezorgdheid van hun collega's die demonstreren in Brussel. "Er is een grote sympathie en een gevoel van solidariteit met de actievoerders", zo luidt het in een persbericht. De grootste landbouworganisatie in ons land schaart zich echter niet achter de analyse van de actievoerders.

De melkveehouders die donderdag met hun tractoren naar Brussel afgezakt zijn, eisen een onmiddellijke verlaging van de melkquota met vijf procent in heel Europa. Ze hopen dat een dergelijke productiedaling de melkprijs zal doen stijgen. "Volgens ons zal zo'n maatregel niet het verhoopte effect hebben. Melk die niet in Europa geproduceerd wordt, zou onmiddellijk ingevuld worden door melk uit de wereldmarkt. Bovendien werken productiebeperkingen kostenverhogend", stelt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe.

Boerenbond stelt drie actiepunten voorop. In de eerste plaats vraagt de organisatie dat de Europese landbouwmarkt voldoende afgeschermd wordt en niet als pasmunt uitgespeeld wordt bij de onderhandelingen over de Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie. Verder dringt Boerenbond aan op een "voldoende ondersteunend Europees landbouwbeleid, dat kostendekkende prijzen garandeert aan de melkveehouders".

"Als die twee voorwaarden vervuld zijn, staan de melkveehouders van Boerenbond open voor maatregelen van aanbodbeheersing", zegt Vangeenberghe. "We praten over dit onderwerp met de andere Belgische landbouworganisaties in het Agrofront en met de Europese collega's binnen Copa".

Maandag neemt Boerenbond wel deel aan een Europese boerenbetoging in Luxemburg ter gelegenheid van de Landbouwraad. "We zullen daar opkomen voor Europese anticrisismaatregelen voor alle landbouwsectoren en voor een leefbaar inkomen voor onze land- en tuinbouwers", zegt Vangeenberghe.

In Ter Zake heeft Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche de distributiesector nog maar eens opgeroepen om het "braderen" met voedselprijzen stop te zetten. Of zoiets kan opgelegd worden? "Vandaag is het verboden om prijsafspraken over voedingsproducten te maken", erkent Vanthemsche. "Bij het sociaal overleg maken we nochtans prijsafspraken over arbeid. Dat leggen we zelfs vast in cao's". 

Dus vindt de voorzitter van Boerenbond dat "op een of andere manier prijsafspraken over voedsel mogelijk moeten gemaakt worden, zonder evenwel de markt uit te schakelen". Indien de prijzen gemiddeld zouden verhoogd worden met tien procent, doet dat het aandeel van de voedselaankopen in de gezinsbudgetten slechts met één procent stijgen, zegt Vanthemsche. "De consument begrijpt dat tegenover kwaliteitsproducten een eerlijk inkomen voor de boeren moet staan".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek