VLM zoekt tuinders voor glastuinbouwgebied Stokstorm

Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan 'Glastuinbouwgebied Stokstorm' werd recent goedgekeurd. Dus kan de verkoop van gronden aan geïnteresseerde tuinders starten. De VLM, die eigenaar is van de gronden van het Stokstormproject, wil investeerders aantrekken die kiezen voor duurzaamheid, samenwerking en energie-efficiëntie.
9 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48

Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan 'Glastuinbouwgebied Stokstorm' werd recent goedgekeurd. Dus kan de verkoop van gronden aan geïnteresseerde tuinders starten. De VLM, die eigenaar is van de gronden van het Stokstormproject, wil investeerders aantrekken die kiezen voor duurzaamheid, samenwerking en energie-efficiëntie.

De glastuinbouwzone Stokstorm heeft een oppervlakte van ongeveer 35 hectare en biedt ruimte aan 3 tot 5 serrebedrijven. Het nieuwe serregebied is gesitueerd aan de grens van Deinze met Kruishoutem aan de Karreweg, vlakbij het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt. Het project heeft nogal wat tegenkanting gekregen van de lokale boeren, maar de VLM benadrukt dat aan de keuze voor de site heel wat studiewerk voorafgegaan is. Op basis van ruimtelijke argumenten en milieuafwegingen werd gekozen voor Stokstorm, klinkt het.

In het gebied mogen zich bedrijven vestigen waarvan minstens tachtig procent van de teeltoppervlakte gesitueerd is in serres. Een duurzame ontwikkeling van het gebied wordt vooropgesteld, onder meer via bepalingen omtrent waterbeheer en de bouwhoogte van bedrijfsgebouwen en serres. Zo mogen de serres bijvoorbeeld niet hoger zijn dan tien meter nokhoogte.

De Stokstormhoeve krijgt een nieuwe bestemming. Daar kunnen activiteiten ontplooid worden die gemeenschappelijk of complementair zijn aan de activiteiten van de glastuinbouwbedrijven in het gebied. Ook producenten van hernieuwbare energie, waarbij restwarmte wordt geproduceerd die bruikbaar is voor de serrebedrijven, zijn welkom. Rondom het glastuinbouwgebied wordt een buffer voorzien met een breedte van tien meter, zodat de visuele hinder voor de omgeving beperkt blijft.

Het is volgens de VLM de bedoeling dat het gebied uiteindelijk ingericht wordt op maat van de glastuinders die er zich willen vestigen. Zo wordt de kavelgrootte niet vastgelegd door de VLM. Er zijn ook nog geen plannen opgemaakt voor de ligging van de nutsleidingen of de waterbuffers.

Meer informatie: Evelyne Goemaere, tel 09/2485572 of Toon Van Coillie, tel 09/2448511

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek