Twee paarden in Luik besmet met equine anemie

In de provincie Luik is bij twee paarden de virusziekte equine infectieuze anemie vastgesteld. De besmette dieren zullen worden geslacht of geëuthanaseerd en alle paarden die met de besmette paarden in contact zijn geweest, worden opgespoord, zo meldt het Voedselagentschap woensdag.
18 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

In de provincie Luik is bij twee paarden de virusziekte equine infectieuze anemie vastgesteld. De besmette dieren zullen worden geslacht of geëuthanaseerd en alle paarden die met de besmette paarden in contact zijn geweest, worden opgespoord, zo meldt het Voedselagentschap woensdag. De paarden zijn afkomstig van een lot uit Roemenië, waar de ziekte endemisch is.

De getroffen bedrijven, in Warsage en Fumal, zijn geblokkeerd. Net als bij het geval van equine infectieuze anemie in Assebroek in februari, zijn de getroffen paarden afkomstig uit Roemenië en werden ze in 2009 binnengebracht in België.

In Europa werden in 2009 haarden vastgesteld in Frankrijk, Duitsland, Italië, Slovenië en Kroatië. In januari 2010 werden nieuwe gevallen ontdekt in Italië en Duitsland en een haard vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. Ook die gevallen in het Verenigd Koninkrijk zijn afkomstig van een lot van 18 paarden dat vanuit Roemenië in België is ingevoerd en waarvan vervolgens 9 paarden naar het Verenigd Koninkrijk werden vervoerd. De ziekte is endemisch in Roemenië.

Equine infectieuze anemie is een virusziekte die alleen paarden treft. Mensen kunnen de ziekte niet krijgen. Paarden kunnen een acute of een chronische vorm van de ziekte ontwikkelen. De ziekte is soms dodelijk, maar veel besmette paarden vertonen geen enkel symptoom. Pas bij stress of andere ziekten steekt de infectie de kop op.

De dieren worden vooral besmet langs het bloed, door stekende insecten of door geïnfecteerd materieel zoals naalden. De dieren blijven levenslang besmet en vormen dus een infectiebron voor andere paarden. Er bestaat geen efficiënte behandeling of vaccin. Besmette paarden worden steeds geslacht of geëuthanaseerd.

Het Voedselagentschap roept op om bij vermoeden van de ziekte onmiddellijk de provinciale controle-eenheid in te lichten. Dergelijke dieren moeten van de andere paarden worden afgezonderd en er moeten maatregelen op het vlak van hygiëne en insectenbestrijding worden toegepast.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek