nieuws

Tegenwind voor roep om vleesmatiging in EU-parlement

nieuws
Deze week stemt het Europees Parlement over de strategie om te evolueren naar een grondstoffenefficiënt Europa. CLITRAVI, de Europese sectorfederatie van de vleesverwerkende industrie, vraagt om niet te streven naar een verminderde consumptie van dierlijke eiwitten maar naar een duurzame eiwitinname en een betere kennis bij de consument omtrent een gezond en uitgebalanceerd dieet.
21 mei 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:04
Lees meer over:

Deze week stemt het Europees Parlement over de strategie om te evolueren naar een grondstoffenefficiënt Europa. CLITRAVI, de Europese sectorfederatie van de vleesverwerkende industrie, vraagt om niet te streven naar een verminderde consumptie van dierlijke eiwitten maar naar een duurzame eiwitinname en een betere kennis bij de consument omtrent een gezond en uitgebalanceerd dieet.

Eind april stemde de milieucommissie van het Europees Parlement in met de ontwerpresolutie voor een grondstoffenefficiënt Europa. Die bevat een paragraaf waarin naast het belang van duurzame landbouw ook gewezen wordt op de noodzakelijke vermindering van de consumptie van dierlijke eiwitten (vlees, zuivel, eieren, enz.) teneinde het landgebruik overzee voor de teelt van veevoeder te verminderen en de Europese CO2-voetafdruk te verkleinen.

De Europese vleesverwerkende industrie betreurt dat de milieucommissie zich achter deze paragraaf schaarde en hoopt dat het Europees Parlement in plenaire zitting hierop nog wil terugkomen. "Voor sommige mensen symboliseren tofu en andere vleesvervangers milieuvriendelijkheid, maar deze producten hebben niet noodzakelijk de verdienste die geclaimd wordt", luidt het. Sectorfederatie CLITRAVI verwijst naar een studie van Cranfield University waaruit blijkt dat het landgebruik voor de productie van vleesvervangers groter is dan die van Brits rund- en lamsvlees.

"Vlees en vleesproducten bevatten hoogwaardige eiwitten die het menselijk lichaam niet kan produceren. Bovendien bevat het vitaminen en mineralen die cruciaal zijn voor een goede gezondheid", aldus CLITRAVI. Aangezien vlees sneller voor een verzadigd gevoel zorgt, helpt het naar verluidt ook obesitas voorkomen. De vleesverwerkende industrie concludeert dat in een uitgebalanceerd dieet zowel voor groenten als vlees plaats is.

Gelet op de huidige wetenschappelijke kennis vraagt CLITRAVI aan het Europees Parlement dat zij niet zou pleiten voor vleesmatiging maar zou aandringen op het promoten van een duurzame eiwitinname en het informeren van consumenten omtrent het belang van een gezond, uitgebalanceerd dieet.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek