"Te sterke omzetgroei nefast voor kwaliteit kazen"
nieuws"De verwerkende industrie levert vooral uniforme, smaakvervlakkende standaardproducten aan die in kleine hoeveelheden verpakt zijn", zegt woordvoerder Alexander Claeys. "Consumenten liggen daar niet wakker van, zolang het voedsel veilig is en goedkoop blijft. Maar de boeren worden wel gereduceerd tot goedkope grondstoffenleveranciers".
Het Hinkelspel gelooft dat een leefbare en duurzame landbouw meer kans op slagen heeft als er een nieuwe solidariteit groeit tussen de landbouwers onderling en tussen boeren en consumenten. "Onze rauwe melk halen we dagelijks bij twee melkveebedrijven, die ondertussen aandeelhouder zijn en dus kunnen meepraten over eerlijke melkprijzen".
Het Hinkelspel is een coöperatieve vennootschap. "Van in het begin wilden we dat iedereen evenwaardig is in dit bedrijf", zegt Claeys. Een horizontale structuur dus. Alle personeelsleden verdienen evenveel, ongeveer 1.800 euro. Elke medewerker start als zelfstandige en na een inwerkperiode van een tot twee jaar wordt hij vennoot. Naarmate de omzet groeit, breidt de algemene vergadering zich uit. Behalve de zes werkende vennoten zijn er veertig 'stille vennoten', vrienden en sympathisanten die het zonder dividend moeten stellen.
"Wij geloven sterk in democratie. Elke aandeelhouder heeft maar één stem, ongeacht zijn financiële inbreng. Alle beslissingen worden samen genomen. We zoeken naar een consensus en daarbij houden we ook rekening met niet-economische noden", luidt het. Nog maar twee keer sinds de oprichting leidde een gebrek aan consensus tot een serieuze crisis. Het laatste incident vond drie jaar geleden plaats. Toen wilde een deel van de vennoten verhuizen naar een ruimer pand, een ander deel wilde in het oude pand in het centrum van Gent blijven.
"We raakten er niet uit en dus hebben we beslist de verhuisplannen voorlopig op te bergen. Allicht komt de discussie vroeg of laat opnieuw op tafel". Elk jaar stijgt de omzet met ongeveer 5 procent. "Meer hoeft niet, want dat zou de kwaliteit van de kazen niet ten goede komen", meent Claeys. "Als je werkt met rauwe melk, dan moet je het productieproces intensief opvolgen. Bij massaproductie kan je dat niet volhouden. Bovendien zweert Het Hinkelspel bij een vierdagenwerkweek voor alle medewerkers". De winst varieert jaar na jaar. "We streven niet naar hoge winstcijfers. We proberen de winst zo laag mogelijk te houden en zoveel mogelijk te investeren in het bedrijf".(KS)
Meer informatie: Het Hinkelspel