Smagghe: "Varkens- en rundvlees 15 procent duurder"
nieuws"Vlees wordt duurder omdat de prijzen van grondstoffen, en dus van het veevoeder, gestegen zijn. Daarnaast wordt het rundvee nu al twee jaar geteisterd door de ziekte blauwtong, waardoor er minder kalveren geboren zijn. Wij verwachten een prijsstijging van 15 procent, met een piek tijdens de zomer. Nu kost rundvlees in België veel minder dan in onze buurlanden. Zelfs na de prijsstijging blijft het hier goedkoper dan bijvoorbeeld in Frankrijk", zegt Smagghe.
Ook voor het varkensvlees zullen de consumenten binnenkort meer betalen. "We komen uit een periode van weinig export buiten de EU, onder meer door de zwakke dollar", zegt Smagghe. "Dat heeft de prijzen zo gedrukt, dat de boeren niet meer uit de kosten geraakten. Ze hebben daarop massaal zeugen geslacht. Als de export nu weer toeneemt, zal er een tekort aan varkens zijn", luidt het. Smagghe verwacht dat de prijzen voor varkensvlees deze zomer zullen stijgen, met een piek in augustus-september. "Maar door de grilligheid van de wereldmarkt is de stijging moeilijk in te schatten. Als de export naar China deze zomer opengaat, zal de prijsstijging zelfs 30 tot 50 procent bedragen".
De voorbije maanden heeft de winkelprijs van het varkensvlees de stijgende voederprijzen niet gevolgd, waardoor het rendement van veel veehouders onder zware druk kwam te staan. Om deze situatie aan te klagen, organiseren de jonge boeren van de Groene Kring dinsdag een ludieke actie tegen de "te lage vleesprijzen". Die gaat door om 10 uur aan het slachthuis van Anderlecht, waar varkens en runderen geslacht worden.(KS)