Regionaal landschap Groene Corridor definitief erkend

Het regionaal landschap Groene Corridor heeft zijn definitieve erkenning beet. Het gebied dat ten noordwesten van Vlaams-Brabant ligt en zich tot nu toe uitstrekt over 11 gemeenten, kreeg de erkenning van Vlaams minster van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege.
26 februari 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:53
Lees meer over:

Het regionaal landschap Groene Corridor heeft zijn definitieve erkenning beet. Het gebied dat ten noordwesten van Vlaams-Brabant ligt en zich tot nu toe uitstrekt over 11 gemeenten, kreeg de erkenning van Vlaams minster van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege. Ook keurde de minister de uitbreiding van het werkingsgebied met de gemeente Zaventem goed. De totale oppervlakte van het gebied bedraagt nu 35.215 ha.

Op 14 juni 2005 werd de vzw Regionaal Landschap Groene Corridor opgericht. Sinds 1 januari 2007 werd het regionaal landschap voorlopig erkend voor een periode van drie jaar. Door de definitieve goedkeuring door minister Schauvliege krijgt de Groene Corridor nu een erkenning voor zes jaar. Het regionaal landschap is een samenwerkingsverband van verschillende doelgroepen met als doel landschapsherstel, natuurbehoud, recreatie en educatie.

Samen met de definitieve erkenning werd de Groene Corridor ook uitgebreid met de gemeente Zaventem. “Die aansluiting is een logische keuze, want de gemeente leunt landschappelijk sterk aan bij de rest van het werkingsgebied”, zegt de minister. Daarmee wordt het werkingsgebied verruimd met 2.762 ha. Daardoor bedraagt de totale oppervlakte 35.215 ha. De overige 11 gemeenten die deel uitmaken van het regionaal landschap zijn: Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.

In het internationaal jaar van de biodiversiteit gaat in het regionaal landschap veel aandacht naar soortenbescherming. “De klemtoon ligt op natuurherstel en bescherming van erfgoed. Er wordt ook gezocht naar nieuwe samenwerkingsmogelijkheden, bijvoorbeeld met jagers en landbouwers, maar ook met middenveldorganisaties. Bij initiatieven rond natuureducatie en –recreatie spelen scholen een belangrijke rol. Ze helpen mee het maatschappelijk draagvlak voor natuur en landschap te versterken”, stelt Schauvliege.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek