Productiewaarde land- en tuinbouw krimpt met 9 procent

De eindproductiewaarde van de verkoopsactieve land- en tuinbouwsector in Vlaanderen krimpt dit jaar met meer dan negen procent in vergelijking met 2008. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Departement Landbouw en Visserij, die dinsdag bekendgemaakt werden bij de voorstelling van een nieuw zakboekje dat de agrarische sector beschrijft.
1 december 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:52
Lees meer over:

De eindproductiewaarde van de verkoopsactieve land- en tuinbouwsector in Vlaanderen krimpt dit jaar met meer dan negen procent in vergelijking met 2008. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Departement Landbouw en Visserij, die dinsdag bekendgemaakt werden bij de voorstelling van een nieuw zakboekje dat de agrarische sector beschrijft.

De crisis heeft dit jaar keihard toegeslagen bij de Vlaamse land- en tuinbouwers. De productiewaarde duikt in alle deelsectoren naar beneden, maar de daling is het grootst in de veehouderij. Zo boert de melkveehouderij 29,3 procent achteruit als gevolg van de slechte prijsvorming. Ook in de tuinbouw en akkerbouw was 2009 een rampjaar.

De netto toegevoegde waarde per arbeidseenheid is dit jaar met 2,5 procent gedaald en bereikte een historisch dieptepunt. Het ligt voor de hand dat het inkomen zware klappen krijgt. "Na het geslaagde jaar 2007 hebben de Vlaamse land- en tuinbouwers al twee jaar te kampen met een zeer laag inkomen. Vorig jaar was dat te wijten aan de hoge kosten voor veevoeders, meststoffen en energie. Dit jaar bleef de prijsvorming ondermaats bij zuivelproducten, granen, aardappelen, groenten, fruit en snijbloemen", luidt het bij de landbouwadministratie.

Ook de landbouwconjunctuurindex bleef in de tweede helft van 2009 bijzonder negatief. Positief is wel dat de dalende trend intussen omgebogen is. In vergelijking met het voorjaar stijgt de index lichtjes van -22 naar -19. De landbouwers blijven zeer ontevreden over hun huidige situatie, maar schatten de toekomst en de economische evolutie iets positiever in. Vooral de melkveehouders en siertelers zijn dit najaar iets optimistischer geworden. 

Het zakboekje dat door het Departement Landbouw en Visserij ter gelegenheid van Agribex wordt uitgegeven, bevat een aantal elementen die wijzen op de veerkracht van de agrarische sector. De gemiddelde bedrijfsoppervlakte is sinds 1998 met 44 procent gestegen tot 21 hectare. Ook de gemiddelde grootte van de veestapel per bedrijf stijgt voortdurend. Zo had een varkensbedrijf in 2008 gemiddeld 1.576 varkens, bijna 300 meer dan in 2001.

De totale Belgische handel in landbouwproducten vertoonde vorig jaar een positief handelssaldo van 3,5 miljard euro. In tegenstelling tot de algemene tendens in de buitenlandse handel is het agrarische handelsoverschot in 2008 toegenomen met 5,5 procent. België heeft het vierde grootste overschot van alle EU-lidstaten, na Nederland, Frankrijk en Denemarken. Vlaanderen is overigens goed voor 83 procent van de nationale landbouwexport.

Opvallend is ook dat Vlaanderen bijna 4.400 landbouwers telt die één of meerdere verbredingsactiviteiten uitoefenen. Zo zijn er volgens het Steunpunt Groene Zorg 399 actieve zorgboerderijen. 2.428 landbouwers hebben een beheersovereenkomst lopen met betrekking tot milieuzorg. Er zijn zowat 1.150 hoeveproducenten.

Meer informatie: Land- en tuinbouw in Vlaanderen 2009

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek