nieuws

"Positie Belgisch rundvlees op thuismarkt verdedigen"

nieuws
De voorbije jaren heeft het slachthuis Adriaens in Zottegem zich volledig gespecialiseerd in rundvlees. Die operatie ging gepaard met zware investeringen, die vandaag bijna helemaal voltooid zijn. Zondag kunnen alle geïnteresseerden naar aanleiding van Open Bedrijvendag een bezoek brengen aan de vernieuwde bedrijfsruimtes.
30 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:51

De voorbije jaren heeft het slachthuis Adriaens in Zottegem zich volledig gespecialiseerd in rundvlees. Die operatie ging gepaard met zware investeringen, die vandaag bijna helemaal voltooid zijn. Zondag kunnen alle geïnteresseerden naar aanleiding van Open Bedrijvendag een bezoek brengen aan de vernieuwde bedrijfsruimtes.

Het familiale slachthuis Adriaens werd in 1998 overgenomen door Covavee. Wat verderop in Zottegem gebeurde dat jaar hetzelfde met het zusterbedrijf Carniportion, waar vers vlees verwerkt en verpakt wordt tot consumentklare porties. "Met de overname van Carniportion verstevigden we onze positie op de markt van voorverpakt vers vlees", vertelt Jan Coenegrachts van Covavee.

De acquisitie van Adriaens leek mooi te passen in de strategische puzzel. "Voor de productie van gemaksvoeding moesten we ons niet langer beperken tot varkensvlees. Bovendien konden door die overname ook het met varkensvlees vermengde en verpakte rundvlees onder eigen kwaliteitsbewaking blijven", aldus Coenegrachts.  

In 2002 besliste de raad van bestuur van Covavee om de slachtcapaciteit voor varkens onder te brengen bij de gespecialiseerde varkensslachthuizen Comeco en Covameat. Adriaens kon zich daardoor beginnen specialiseren in rundvlees. "Het eindresultaat van de aanzienlijke investeringen is een bedrijf met Europese klasse en uitstraling, waarbij de nieuwste technologieën voor het slachten en verder verwerken van rundvlees toegepast worden", zo luidt het.

Belangrijke aandachtspunten bij de modernisering waren onder meer de ergonomie en veiligheid van werknemers, het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het uitdokteren van energiezuinige bedrijfsprocessen. Na een aantal moeilijke jaren zorgde de specialisatie volgens Coenegrachts voor de remonte van het bedrijf, "wat leidde tot een positieve financiële bijdrage aan het eigen vermogen van Covavee".

In 2008 bedroeg de omzet van Adriaens meer dan 42 miljoen euro. Een kleine honderd werknemers zorgen wekelijks dat meer dan 700 runderen geslacht worden. Dat cijfer is in ons land goed voor een marktaandeel van zeven procent, en daarmee behoort Adriaens tot de top vijf van Belgische runderslachthuizen. 70 procent van de omzet wordt gerealiseerd op de thuismarkt. "Het is en blijft onze taak om de positie van Belgisch rundvlees op deze markt te verdedigen", benadrukt Coenegrachts.

Meer informatie: Adriaens

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek