Plattelandstoerisme werkt aan themalabels
nieuws"Het is niet dat kinderen bij ons niet welkom zijn, maar zij kunnen hier niet veel komen doen. We hebben geen speeltuin en er is geen zwembad in de buurt. Wie bij ons komt logeren, kiest vooral voor een gastverblijf met karakter", zegt Ronny Guffens, eigenaar van de kasteelhoeve De Tornacoin Haspengouw. "Onze hoeve is eeuwenoud, opgetrokken in een rustieke stijl, in de kamers staan antieke meubels en de kassei-oprit maakte vroeger deel uit van een Romeinse heirbaan. Kortom, alles heeft een verhaal. Wij trekken daarmee vooral jonge gepensioneerden aan die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur en die kunnen genieten van een glaasje wijn of een kasteelbier".
Net zoals Guffens spelen steeds meer vakantielogies op het platteland een of meerdere thema's uit om daarmee een bepaald type toeristen aan te trekken. Dat is goed, meent Marleen Vandenplas van de vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen. "Uit onderzoek van enkele jaren geleden bleek al dat er niet één type plattelandstoerist bestaat. Die heeft uiteenlopende verwachtingen. Wie een actieve vakantie wil doorbrengen op het platteland, zal een verblijf verkiezen dat fietsen verhuurt of paardrijden en wandelingen organiseert. Wie rust wil, zal kiezen voor een verblijf dat zich niet richt op gezinnen met jonge kinderen".
"De toerist is niet meer alleen tevreden met luxe en comfort op zijn kamer. Hij wil weten wat hij allemaal van een verblijf kan verwachten, wat er te beleven valt. Daarom moeten wij duidelijk zeggen waarvoor we staan", zegt Vandenplas. En dat kan volgens haar alleen door keuzes te maken. "In Frankrijk is de groei van het plattelandstoerisme stilgevallen omdat de gastverblijven er geen duidelijk profiel hebben. Ze zeggen allemaal dat ze karakter hebben en kindvriendelijk zijn. Maar dat is niet geloofwaardig".
"We moeten leren om niet alles te willen zijn. Zo is het helemaal niet erg als een verblijf niet kindvriendelijk is. Sommige toeristen, ouderen bijvoorbeeld, willen dat niet. Als verblijf kan je je daar op profileren", zegt Vandenplas. Maar dan moet je dat ook duidelijk communiceren aan de toerist, zodat hij een gerichte keuze kan maken. Daarom pakt de vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen vanaf volgend jaar uit met acht 'belevings- en themalabels'.
De labels zeggen de toerist iets over het karakter, de exceptionele ligging, de landbouwbeleving, de mogelijkheid tot paardrijden of fietsen, de kindvriendelijkheid en de ecovriendelijkheid van de logies. Wie de labels wil, kan zich vrijwillig melden. Controleurs van Plattelandstoerisme gaan dan vanaf deze zomer de verblijven bezoeken en oordelen of ze een of meerdere labels verdienen. "Een kindvriendelijk verblijf is bijvoorbeeld een verblijf dat een indoor speelruimte heeft of activiteiten voor kinderen organiseert. Een ecovriendelijk verblijf gebruikt bioproducten en spaarlampen. Een verblijf met karakter is dan weer een historisch gebouw of een logies dat rond een thema werkt, zoals de fruitteelt".
"Zo ken ik in Limburg een vakantieverblijf dat zijn kamers fruitnamen geeft. Je kan er logeren in kamer Jonagold. Alles in de kamers verwijst naar de fruitteelt", luidt het. Ook de kamers in kasteelhoeve De Tornacohebben een naam: de Brabander, de Lipizzaner of de Fjord. "Allemaal namen van paardenrassen", zegt eigenaar Guffens. In de kamers hangen ook foto's van paarden. "Wij hebben acht paarden. Bezoekers kunnen daarop rijden. Wie niet kan paardrijden, kan een ritje maken met de huifkar. Op de hoeve is nog een stoeterij geweest van Brabantse trekpaarden. Het paard is voor ons een belangrijk thema. Bezoekers weten dus wat ze mogen verwachten".
Vandenplas is ervan overtuigd dat de labels niet alleen kunnen bijdragen tot de kwaliteit van het plattelandstoerisme. "Sommigen zullen de labels niet willen omdat ze vrezen daardoor hun algemeen profiel te verliezen. Maar als we willen professionaliseren en willen blijven groeien, moeten we net differentiëren", zegt ze.
Guffens is alvast gewonnen voor het idee. Hij wil zijn 'thematische verblijf' zelfs nog verder uitdiepen. "Het paardrijden wil ik actief promoten", zegt hij. "Ik wil ook pakketten aanbieden, waarbij we de hele dag van de toerist plannen. Ik denk aan een rit met de huifkar, gecombineerd met een picknick en bij terugkomst op het verblijf een barbecue".(KS)
Meer informatie: Plattelandstoerisme