"Pelgrimstocht van melkveehouders illustreert wanhoop"

Boeren uit Polen, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Luxemburg druppelen samen met hun tractoren ons land binnen. Ze zullen donderdag en vrijdag protesteren vóór het Justus Lipsiusgebouw, waar de Europese regeringsleiders vergaderen. "Dit is een nooit geziene pelgrimstocht uit pure wanhoop", stelt het ABS, dat de buitenlandse boeren onderdak helpt vinden.
16 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

Boeren uit Polen, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Luxemburg druppelen samen met hun tractoren ons land binnen. Ze zullen donderdag en vrijdag protesteren vóór het Justus Lipsiusgebouw, waar de Europese regeringsleiders vergaderen. "Dit is geen stunt, maar een nooit geziene pelgrimstocht uit pure wanhoop", stelt het ABS, dat de buitenlandse boeren onderdak helpt vinden.

De voorbije maanden hebben melkveehouders in heel wat landen hun ongenoegen laten blijken over het Europese landbouwbeleid, dat volgens hen mee verantwoordelijk zou zijn voor de lage melkprijzen door de geleidelijke verdamping van de melkquota. In Duitsland hebben boerinnen een week lang gekampeerd voor de ambtswoning van bondskanselier Merkel, in Frankrijk werden distributiecentra en melkerijen bezet en in ons land organiseerde het ABS een melkactiedag om een alternatief quotumsysteem op de agenda te plaasen. 

"Twee jaar geleden hebben we deze evolutie voorspeld. We hebben altijd gepleit voor een flexibel quotum, aangepast aan de marktvraag", zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme, die zijn leden oproept om donderdag en vrijdag in Brussel weer op post te zijn. "Verder zullen we ervoor zorgen dat onze collega's, die dagen van huis weg zijn, onderdak raken". Voor de Duitse boerinnen die deelnemen aan de manifestatie hoeft dat niet, want ze willen samen met hun vrouwelijke collega's uit andere landen de hele nacht door blijven kamperen voor het Justus Lipsiusgebouw.

De European Milk Board, die de manifestatie organiseert, stelt dat "pseudo-maatregelen zoals exportsubsidies" niet langer volstaan. Bij het ABS groeit het geloof dat het protest een en ander in beweging brengt. "De Duitse bondskanselier heeft luidop nagedacht om misschien toch maar eens serieus te denken aan een bijsturing van het quotumsysteem", luidt het.

 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek