Peeters verdedigt aanpak onverdoofde biggencastratie

In de landbouwcommissie van het Vlaams parlement hebben Groen!, sp.a en N-VA zich de vraag gesteld of het opportuun is om in het dossier van de biggencastratie tot 2012 te wachten op nieuwe onderzoeksresultaten van het ILVO. "We doen inspanningen om sneller een alternatief ingang te doen vinden", repliceerde Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters.
27 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:51
Lees meer over:

In de landbouwcommissie van het Vlaams parlement hebben Groen!, sp.a en N-VA zich de vraag gesteld of het opportuun is om in het dossier van de biggencastratie tot 2012 te wachten op nieuwe onderzoeksresultaten van het ILVO. "We doen inspanningen om sneller een alternatief ingang te doen vinden", repliceerde Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters.

Alle partijen zijn het erover eens dat de onverdoofde biggencastratie een pijnlijke zaak is, en dat een oplossing op korte termijn wenselijk is. De voorbije jaren werden in binnen- en buitenland reeds heel wat onderzoeksbudgetten opgesoupeerd in de zoektocht naar haalbare alternatieven. Een techniek zoals de immunocastratie wordt zelfs al toegepast in een zestigtal landen, waaronder Mexico, Zwitserland en Australië. "Dat is dus zeker niet iets marginaals", aldus Hermes Sanctorum (Groen!).

"De realiteit is dat het onderzoek op het terrein al heel lang duurt", stelt Els Robeyns (sp.a). "Ik heb er heel veel begrip voor dat voor een duurzame oplossing op lange termijn veel tijd en veel onderzoek noodzakelijk is. We moeten echter in staat zijn op korte termijn een waardig alternatief te vinden". Tine Eerlingen (N-VA) gaat in haar analyse nog een stap verder: "Uit diverse studies blijkt dat het castreren van biggen niet noodzakelijk is en dat er genoeg alternatieven bestaan. Bovendien heeft de castratie van biggen ook nadelen voor boeren".

"We moeten niet ontkennen dat de castratie pijnlijk kan zijn", stelt ook Tinne Rombouts (CD&V). Anderzijds vindt ze de manier waarop Gaia een campagne gevoerd heeft over dit onderwerp "beneden alle peil" en ze verwacht ook niet dat affiches en roze ballen die bij landbouworganisaties gedropt worden stimulerend zullen werken voor het debat. "Het werkt veeleer omgekeerd", zegt ze.

Minister-president Kris Peeters beklemtoont dat Vlaanderen de biggencastratie actief aanpakt, hoewel dierenwelzijn stricto sensu een federale materie is. "Bij het zoeken naar alternatieven moet echter rekening gehouden worden met de acceptatiegraad bij de verschillende schakels in de keten en bij de consument. Verder moet gekeken worden naar een aantal wettelijke bepalingen, de varkenshouders moeten vertrouwd gemaakt worden met nieuwe technieken en er moet ook aandacht gaan naar de concurrentiepositie van de varkenssector".

"Daarom werd onder mijn impuls een uitgebreid onderzoek op varkensbedrijven zelf opgezet, onder leiding van het ILVO", zegt Peeters. "Er zijn meerdere alternatieven zoals immunocastratie, chirurgisch castreren onder CO2-verdoving en detectie van de berengeur aan de slachtlijn. Het onderzoek moet toelaten dat de varkensboeren na afloop van het project op gefundeerde wijze een keuze kunnen maken uit de alternatieven, die tijdens het onderzoek verder op punt zullen gesteld worden op basis van de Vlaamse situatie".

"Intussen rekenen we erop dat de bevoegde overheden de wettelijke belemmeringen wegnemen, bijvoorbeeld de registratie en erkenning van gebruikte middelen, en dat de slachthuizen de nodige aanpassingen doorvoeren", aldus de minister-president, die aanstipt dat varkensboeren niet per definitie moeten wachten tot het onderzoek helemaal is afgerond. "Maar vooraleer beleidsmatig stappen te zetten, moet ik zeker zijn dat we de juiste maatregelen treffen op de juiste manier, en dat we dat ook in reglementeringen kunnen gieten".

Peeters belooft dat het ILVO op geregelde tijdstippen voorlopige onderzoeksresultaten zal doorspelen naar de varkenshouders. "Ik ga dus niet wachten tot 2012. Wij doen inspanningen om de oplossingen sneller ingang te doen vinden bij de boeren", luidt het. Bij de federale collega's gaat Peeters vragen om in de wettelijke mogelijkheden te voorzien opdat de CO2-verdoving door de varkenshouders zelf kan toegepast worden en opdat de nodige pijnstillers op een wettelijke manier gebruikt kunnen worden.

Tegelijkertijd stelt de minister-president dat er eigenlijk op Europees niveau maatregelen moeten komen, om een zo uniform mogelijke aanpak te garanderen bij de 27 lidstaten. "Het zal je maar overkomen dat we hier een oplossing hebben en dat je als big elders in Europa geboren wordt. Dan heb je het daar zitten".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek