Peeters: "We doen voor landbouw alles wat we kunnen"

In de subcommissie Landbouw van het Vlaams parlement kreeg minister-president Kris Peeters andermaal vragen voorgeschoteld om bijkomende crisismaatregelen te treffen voor de land- en tuinbouwsector, en meer in het bijzonder de varkens- en melkveehouderij. "We doen wat we kunnen, niet alleen voor de grote maar ook voor de kleine ondernemingen, niet alleen voor de automobielindustrie, maar ook voor de landbouw", verzekerde Peeters. Op concrete maatregelen is het nog even wachten.
12 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

In de subcommissie Landbouw van het Vlaams parlement kreeg minister-president Kris Peeters andermaal vragen voorgeschoteld om bijkomende crisismaatregelen te treffen voor de land- en tuinbouwsector. "We doen wat we kunnen, niet alleen voor de automobielindustrie", verzekerde Peeters. Op concrete maatregelen is het nog even wachten.

Begin vorige maand maakte Vlaams landbouwminister Kris Peeters bekend dat hij 20 miljoen euro versneld in de landbouwsector pompt. Bovendien kunnen dit jaar nog maatregelen in de steigers worden gezet met een budget dat Europa uittrekt voor het aanpakken van nieuwe uitdagingen op het vlak van klimaat, biodiversiteit en de herstructurering van de zuivelsector. "De landbouworganisaties zijn tevreden met deze stappen, maar vragen meer", beklemtoont CD&V-parlementslid Jos De Meyer.

Hij vraagt bijzondere aandacht voor de waterfactuur. "Die baart veel landbouwbedrijven ernstige zorgen. Die factuur komt bovendien elk jaar terug, en in de meeste gemeenten zal ze ook jaarlijks zwaarder worden", aldus De Meyer. Volgens Peeters is het echter niet evident om op dit vlak actie te ondernemen. Wel werd contact opgenomen met minister van Leefmilieu Hilde Crevits om de Rendac-factuur niet verder te laten oplopen. Binnen een termijn van twee weken wordt hierover meer duidelijkheid verwacht.

Verder heeft Peeters het dossier van de exportkredietverzekeringen aangekaart bij minister van Financiën Didier Reynders, die mogelijke maatregelen zou onderzoeken. "Nu de vicepremier misschien een welbepaald dossier achter zich kan laten, kan hij ongetwijfeld duidelijkheid scheppen over de exportkredietverzekeringen", zegt Peeters, met een knipoog naar de Fortis-commissie.

Tinne Rombouts (CD&V) blijft intussen aandringen op kostenbesparende maatregelen die genomen zouden kunnen worden in het kader van de melkquotumreglementering. "Ik heb een voorstel gedaan", reageert de minister-president. "De Inspectie van Financiën moet zich hierover uitspreken, waarna het dossier aan bod komt in de Vlaamse regering. Ik wil geen zaken verkondigen die nadien niet door de hele regering gedragen blijken". Op de Europese Landbouwraad van 23 maart zal Peeters in elk geval opnieuw pleiten voor exportsubsidies in de varkenssector.

Maar veel tijd rest er niet meer, aangezien op heel wat bedrijven het water reeds aan de lippen staat. Daarom vraagt Karlos Callens (Open Vld) om zo snel mogelijk maatregelen door de pijplijn te jagen. Om de toestand in de varkens- en melkveehouderij op te volgen, is het zelfs gewonnen voor de oprichting van een crisiscommissie.

Peeters springt naar eigen zeggen heel spaarzaam om met "oorlogskabinetten en crisisverbanden", maar erkent dat de toestand zeer ernstig is en dat er gehandeld dient te worden. "We doen alles. We zullen ook met de banken contact opnemen. Als het moet zullen we hier, elke vergadering opnieuw, over de stand van zaken praten".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek