Pakistan zet 400.000 hectare landbouwgrond in etalage

De Pakistaanse regering heeft beslist om een areaal van ruim 400.000 hectare te verhuren of te verkopen aan buitenlandse investeerders die hun voedselzekerheid willen veiligstellen. "Er zijn onderhandelingen aan de gang met Saoedi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten", aldus minister van Investeringen Waqar Ahmed Khan.
21 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De Pakistaanse regering heeft beslist om een areaal van ruim 400.000 hectare te verhuren of te verkopen aan buitenlandse investeerders die hun eigen voedselzekerheid willen veiligstellen. "Er zijn onderhandelingen aan de gang met Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en andere landen", aldus minister van Investeringen Waqar Ahmed Khan.

De regering is ervan overtuigd dat een aantal deals heel snel rond zullen zijn. Pakistan doet er dan ook alles aan om het de buitenlandse investeerders naar de zin te maken. Zo zal de invoer van landbouwmachines in het kader van de projecten vrijgesteld worden van heffingen. Er komt ook een wetgevend initiatief dat de investeerders maximale rechtszekerheid moet bieden. "We gaan de investeerders beschermen tegen politieke omwentelingen, iets wat nooit eerder gebeurd is", aldus Khan.

De regering maakt zich sterk dat het parlement een dergelijke regeling binnen de drie maanden zal stemmen. En dan zijn er ook nog plannen om 100.000 nieuwe politiemensen aan te werven. Die moeten het investeringsklimaat in Pakistan helpen stabiliseren. "Om de trainingen en lonen van deze ordemacht te financieren, zijn we wel nog op zoek naar donors", zo luidt het.

Of de rechten van de lokale boeren zullen gevrijwaard blijven bij de invasie van buitenlandse investeerders? "De landbouwgrond die we verhuren en verkopen, is momenteel niet in gebruik. Dankzij de projecten zullen onze boeren wel nieuwe technieken aanleren waardoor ze hun productiviteit kunnen verhogen. Het is een echte win-winsituatie", besluit Khan.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek