Paardenhouderijen in landbouwzone niet meer zonevreemd

Alle mengvormen van paardenhouderij zijn voortaan toegelaten in agrarisch gebied. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) heeft er met enkele uitvoeringsbesluiten voor gezorgd dat paardenhouderijen in agrarisch gebied niet langer zonevreemd zijn, zo meldt de Zondag.
6 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48

Alle mengvormen van paardenhouderij zijn voortaan toegelaten in agrarisch gebied. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) heeft er met enkele uitvoeringsbesluiten voor gezorgd dat paardenhouderijen in agrarisch gebied niet langer zonevreemd zijn, zo meldt de Zondag.

Tot nu toe kampte de paardensector met nogal wat problemen inzake vergunningen. Een paardenhouder of -fokker die bijvoorbeeld een piste wilde aanleggen, kwam terecht in de categorie 'manege' en die hoort thuis in recreatiegebied. Het gevolg is dat nogal wat paardenhouderijen zonevreemd zijn. 

Minister Van Mechelen maakt hier een einde aan. Hij erkent de paardenhouderij als economische sector en wil ze daarom alle kansen bieden om zich te ontplooien. "Zeker nu de traditionele agrarische bedrijven in betekenis afnemen, kan de vrijgekomen ruimte worden ingenomen door de paardensector als nieuwe belangrijke economische speler in de landbouwsector", zegt de minister.      

Op vraag van de sector werd ook een oplossing geboden aan het probleem van de schuilhokken op weiden. Kleine hokken tot twintig vierkante meter of verrijdbare schuilhokken in agrarisch gebied zijn in de toekomst vrijgesteld van vergunning. De paardensector in Vlaanderen is goed voor zowat 3.500 voltijdse jobs en een toegevoegde economische waarde van ongeveer 215 miljoen euro.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek