Opbouw Gentse Floraliën zit op schema

Sinds maandag gonst het van de bedrijvigheid in Flanders Expo in Gent. Dan is immers het startsein gegeven voor de opbouw van de Floraliën. Vijfduizend vrachtwagens, gevuld met aarde, rijden om de drie minuten de hallen binnen. "De werken verlopen vlot", zegt Peter Block, logistiek verantwoordelijke. "We zitten zelfs wat voor op schema".
31 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

Sinds maandag gonst het van de bedrijvigheid in Flanders Expo in Gent. Dan is immers het startsein gegeven voor de opbouw van de Floraliën. Vijfduizend vrachtwagens, gevuld met aarde, rijden om de drie minuten de hallen binnen. "De werken verlopen vlot", zegt Peter Block, logistiek verantwoordelijke. "We zitten zelfs wat voor op schema". Geen overbodige luxe want daarna moeten nog 44.000 m² gedecoreerd worden met bloemen, planten en bomen.

Vrachtwagens die op- en af rijden, tonnen aarde, bulldozers en heel veel stof. De opbouw van de Gentse Floraliën is onmiskenbaar gestart. Logistiek verantwoordelijke Peter Block is dag en nacht aanwezig om het minutieus tijdsschema in de gaten te houden.

"Als we de vrachtwagens op een rij zouden zetten, dan hebben we er tot in Zaventem", zegt Peter Block. "Na het kippen van de aarde, gieten we nog 1.600 m² asfalt en beginnen we aan de bruggen, vijvers en fonteinen. Hierna kunnen de tientallen bloemisten aan de slag".

Ook het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners spaarde kosten noch moeite om alles in gereedheid te brengen. Het Verbond heeft onder meer serres gehuurd om alle planten op tijd in bloei te krijgen. "Er is iemand full time bezig met het monitoren ervan. Sommige planten moeten wat kouder gezet worden omdat het te snel gaat, anderen weer wat warmer".

"De kunst is om de bloemen en planten net op tijd te laten bloeien", bevestigt Willy De Geest van het AVBS. "Dat vraagt een enorme ervaring. Zo engageren we Frans Rynaert, een gepensioneerde begoniakweker, om de begonia's nu te laten bloeien in plaats van in augustus. Frans maakt er momenteel bij wijze van spreken zijn bed bij op".

De Geest zelf is al een jaar op voorhand bezig met het optrommelen van zijn leden. "We hebben zo'n 150 bedrijven die straks deelnemen aan de Floraliën", aldus De Geest. "Dat gaat van azaleakwekers en telers van perkplanten of kamerplanten tot bosboomkwekers en snijbloementelers".

Het AVBS neemt ongeveer drie kwart van hal 1 in beslag. Om het geheel zo harmonieus mogelijk te presenteren, doen ze een beroep op 4 tuin- en landschapsarchitecten. "Zij wonen nu 3 weken in een mobilhome op het terrein van Flanders Expo".  Maar ook heel wat bloemisten offeren vrije weekends op aan de voorbereiding. "Ze regelen transport van het plantenmateriaal, planten hun eigen bloemen en knutselen vitrineboxen in elkaar. Het vergt wel een en ander van hen, maar de beroepsfierheid is groot".

Op donderdag 15 april is er een bezoek vanuit het Koninklijk Paleis gepland, daarna volgt de pers en op zaterdag 17 april gaan de deuren open voor het brede publiek. De organisatie mikt op maar liefst 320.000 bezoekers en trekt hiervoor alle registers open. "Deze 34ste editie heeft een ware facelift ondergaan", zegt Roland De Wulf, secretaris-generaal van de Floraliën. "Veel aandacht gaat naar bezoekerscomfort, tuinideeën en nieuwe trends".

Dat uit zich bijvoorbeeld in een prestigieus samenwerkingsproject met een aantal toprestaurateurs. Klinkende namen zoals de Karmeliet,  het Laurierblad, het Konijntje en het Hof van Cleve brengen bloemsierkunst op tafel.

Maar ook de gigantische collectie cactussen uit Monaco vormen een indrukwekkende eyecatcher. "Het heeft wat voeten in de aarde gehad om die unieke collectie met exemplaren van meer dan 100 jaar oud tot bij ons te krijgen, want normaliter verlaat die verzameling het prinsdom niet meer. Vooral het transport is heel delicaat en nam op zich al 3 weken in beslag".

Tien dagen lang zal het kruim van de Vlaamse siertelers ruim 500.000 planten exposeren. In dat kielzog stelt Toerisme Oost-Vlaanderen de Floraliëntocht voor, een gloednieuwe fietstocht die slingert langs prachtige sierteeltbedrijven en boomkwekerijen. Wie op zondag 2 mei wil deelnemen aan een begeleide editie, kan terecht op de website www.floralientocht.be.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek