Nog meer landen sluiten grenzen voor varkensvlees

Uit vrees voor de Mexicaanse griep verbiedt Rusland sinds begin deze week ook de invoer van varkensvlees uit de Amerikaanse staat South Carolina, een aantal Canadese provincies en ook Spanje. Intussen hebben wereldwijd twintig landen de invoer van levende dieren en vlees aan banden gelegd, zo meldt het persagentschap Reuters.
5 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Uit vrees voor de Mexicaanse griep verbiedt Rusland sinds begin deze week ook de invoer van varkensvlees uit de Amerikaanse staat South Carolina, een aantal Canadese provincies en ook Spanje. Intussen hebben wereldwijd twintig landen de invoer van levende dieren en vlees aan banden gelegd, zo meldt het persagentschap Reuters.

Naast Rusland hebben ook landen zoals China, Zwitserland, Kroatië, Indonesië, Thailand, Ecuador en Oekraïne een invoerverbod ingesteld. De drie landen die het zwaarst getroffen worden door de maatregelen zijn Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Samen met onder meer Brazilië en de Europese Unie behoren deze landen tot de belangrijkste exporteurs van varkensvlees. De wereldwijde handel in varkensvlees is ongeveer goed voor 26 miljard dollar op jaarbasis.

De Wereldhandelsorganisatie en meerdere VN-agentschappen hebben de voorbije dagen laten verstaan dat de handelsbeperkingen in verband met de Mexicaanse griep niet gerechtvaardigd zijn. Maar enkele dagen nadat de Wereldgezondheidsorganisatie nogmaals beklemtoonde dat het virus zich enkel verspreidt onder mensen en niet onder varkens, raakte bekend dat een man in Canada tweehonderd varkens zou besmet hebben.

De Canadese minister van Handel Stockwell Day dringt erop aan dat regeringen hun beslissingen op wetenschappelijke basis nemen. In Rusland is men dan weer van oordeel dat de Wereldgezondheidsorganisatie onvoldoende informatie verstrekt over het nieuwe virus. Bovendien moet de organisatie zich concentreren op haar kerntaak in plaats van de handel in varkensvlees te promoten, zegt Nikolai Vlasov, de veterinaire topman in Rusland.

De landen die de meest draconische maatregelen nemen, zijn voorlopig Egypte en Libanon. In Egypte heeft de regering de preventieve ruiming van de hele varkensstapel bevolen. De handelsmaatregelen in Libanon omvatten de vernietiging van alle vrachten met varkensvlees die afkomstig zijn uit landen waar een besmetting met Mexicaanse griep is opgedoken. Bovendien moeten in eigen land de varkensboerderijen de deuren sluiten en wordt het slachten van varkens tijdelijk verboden.

Poll: Denkt u dat een sterke uitbreiding van Mexicaanse griep in Europa zware schade zou kunnen berokkenen aan onze varkenshouderij?

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek