nieuws

Nog geen voedingswaren uit Japan in België toegekomen

nieuws
Sabine Laruelle verklaart dat de controles op de mogelijke aanwezigheid van radioactiviteit in voedingswaren afkomstig uit Japan in het land van binnenkomst in de EU gebeuren, waarna er vrij verkeer van goederen is tussen de lidstaten. Tot dusver is geen enkele zending van levensmiddelen, die tijdens de risicoperiode Japan zou hebben verlaten, aangekomen in België.
7 april 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59
Lees meer over:

Sabine Laruelle, belast met de voogdij over het Voedselagentschap, verklaart dat de controles op de mogelijke aanwezigheid van radioactiviteit in voedingswaren afkomstig uit Japan in het land van binnenkomst in de EU gebeuren, waarna er vrij verkeer van goederen is tussen de lidstaten. Tot dusver is geen enkele zending van levensmiddelen, die tijdens de risicoperiode Japan zou hebben verlaten, aangekomen in België.

Concreet worden de verplichte controles van producten uitgevoerd op het eerste punt van binnenkomst in de Europese Unie, in de erkende grensinspectieposten (GIP). Aangezien er geen directe vluchten zijn tussen Japan en België, zijn vooral de GIP van de zeehavens van belang. Producten die per vliegtuig of per boot worden ingevoerd via andere lidstaten, worden onderworpen aan controles in de GIP van het land van binnenkomst in de EU.

Zodra een product in een grensinspectiepost is gecontroleerd en veilig verklaard is voor consumptie, is er vrij verkeer van goederen tussen de EU-lidstaten. In dit kader heeft DG SANCO (Directoraat-generaal Gezondheid en Consumenten van de Europese Commissie) aanbevolen dat de lidstaten de radioactiviteit in levensmiddelen uit Japan moeten controleren. In België heeft het Voedselagentschap vanaf de aankondiging van het kernongeval een risicobeoordeling uitgevoerd en ook een controle van de invoer van levensmiddelen uit dat land.

De minister voegt eraan toe dat in 2010 minder dan een ton vis en schaaldieren rechtstreeks werden geïmporteerd uit Japan. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, zijn de meeste vissen die in België in Japanse restaurants worden gebruikt, afkomstig van kweek of visserij in Europa. Plantaardige producten, zoals derivaten van granen, soja, kruiden, zeewier, alcoholische dranken, worden ingevoerd in beperkte hoeveelheden.

Afhankelijk van de risico-evaluatie zal het Voedselagentschap uit voorzorg steekproeven nemen van de levensmiddelen die zouden toekomen uit Japan in de komende weken of maanden. De goederen waarvan de analyse een niet-conform resultaat zou vertonen, zullen in beslag worden genomen en zullen het grondgebied van de EU niet binnenkomen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek