Nieuwe regering ijvert voor "levendige" landbouwsector

De nieuwe Vlaamse regering streeft naar een faire en transparante prijsvorming in alle geledingen van de voedselkolom, met bijzondere aandacht voor de prijs die uitbetaald wordt aan de producenten zelf. Dat staat in het regeerakkoord dat CD&V, sp.a en N-VA op papier gezet hebben. Het landbouw- en visserijhoofdstuk beslaat twee volledige pagina's.
10 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

De nieuwe Vlaamse regering streeft naar een faire en transparante prijsvorming in alle geledingen van de voedselkolom, met bijzondere aandacht voor de prijs die uitbetaald wordt aan de producenten zelf. Dat staat in het regeerakkoord dat CD&V, sp.a en N-VA op papier gezet hebben. Het landbouw- en visserijhoofdstuk beslaat twee volledige pagina's.

De Vlaamse regering wil werk maken van een landbouwbeleid dat innovatie koppelt aan duurzaamheid, rekening houdend met kostenefficiëntie en rechtszekerheid. We hebben nood aan een competitieve landbouw, waarmee de boeren op een correcte manier hun brood kunnen verdienen, maar met respect voor het leefmilieu, voor hun omgeving en voor het dierenwelzijn, zo staat te lezen in het regeerakkoord.

Eén van de belangrijkste beleidsinstrumenten waarover de Vlaamse regering beschikt, is het Landbouwinvesteringsfonds. Het is de bedoeling dat het VLIF verder versterkt wordt, "als motor van vernieuwing, innovatie en verduurzaming in de landbouw- en agrovoedingssector". Op basis van het recent opgemaakte witboek zouden er ook extra impulsen komen voor onderzoek en innovatie.

De regeringspartijen willen ontwikkelingskansen scheppen voor het hele palet aan landbouwbedrijven, gaande van gespecialiseerde glastuinbouwbedrijven tot melkveebedrijven maar ook voor hoeveproducenten, biobedrijven en zorgboerderijen. Bovendien willen ze een bijdrage leveren voor een vlottere generatiewisseling, meer gestroomlijnde controles en administratieve vereenvoudiging.

Op ecologisch vlak wil de regering de landbouwsector "op stimulerende wijze" voorbereiden op de toepassing van verstrengde Europese regels voor het gebruik van pesticiden en van de plannen die in dat verband op gewestelijk en nationaal niveau opgemaakt zullen worden. Ook de biologische landbouw zal de komende jaren op een duwtje in de rug kunnen rekenen "zodat een groter deel van de binnenlandse vraag naar bioproducten beantwoord kan worden".

In het regeerakkoord staat verder te lezen dat de rol van de land- en tuinbouw inzake de productie van hernieuwbare energie geoptimaliseerd moet worden. In nauw overleg met de sectoren zal een verdere juridische verankering van het agrarisch gebied nagestreefd worden. Verder zal ook aandacht gaan naar flankerende beleidsmaatregelen bij grote infrastructuurprojecten en naar de faire uitvoering van de regelingen voor kapitaalschade en gebruikersschade.

Op Europees niveau wil de Vlaamse regering actief meewerken aan een duurzame hervorming van het Europese landbouwbeleid na 2013, "waarbij voldoende middelen voorzien worden om een kwaliteitsvolle voedselproductie en leefbaar platteland te garanderen". Zo zullen binnen een Europees kader nieuwe mogelijkheden verkend worden met het oog op inkomensstabilisatie, zoals risicobeheer. "Het streven naar een meer stabiele economische omgeving is op alle niveaus levensnoodzakelijk", zo luidt het.

Daarom moeten in het kader van de WTO de sterktes van het huidige Europese landbouwmodel overeind gehouden worden, oordeelt de nieuwe regering. Dat dient wel te gebeuren met respect voor de ontwikkelingsmogelijkheden van de landbouw in ontwikkelingslanden. In functie daarvan zal Vlaanderen de afschaffing van de exportsubsidies in 2013 ondersteunen. Door technologieoverdracht op het vlak van duurzame landbouw wil onze regio ook zijn steentje bijdragen aan de aanpak van het wereldvoedselprobleem.

De Vlaamse regering zal tot slot ook haar schouders zetten onder de hervorming van het Europese visserijbeleid na 2012. Het is de bedoeling om een langetermijnvisie voor de visserij uit te bouwen, gericht op verduurzaming en differentiatie. Dat zal gebeuren op basis van een "volwaardig participatief proces". Daarnaast wil de regeringscoalitie ook de samenwerking tussen de Vlaamse vismijnen maximaliseren.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek