"Nieuw virus tot hiertoe nog niet geïsoleerd in dieren"

Het dodelijke griepvirus dat momenteel huishoudt in Mexico en de VS is geen varkensgriep, zo heeft de Organisatie voor de Dierengezondheid (OIE) maandag gemeld. "Het virus werd tot nu toe niet in dieren geïsoleerd. Het is daarom niet gegrond deze ziekte varkensgriep te noemen", aldus de organisatie in een persbericht.
27 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48

Het dodelijke griepvirus dat momenteel huishoudt in Mexico en de VS is geen varkensgriep, zo heeft de Organisatie voor de Dierengezondheid (OIE) maandag gemeld. "Het virus werd tot nu toe niet in dieren geïsoleerd. Het is daarom niet gegrond deze ziekte varkensgriep te noemen", aldus de organisatie in een persbericht.

"Het virus kan niet gecatalogeerd worden als seizoensgriep, maar omvat in zijn karakteristieken zowel varkens-, vogel- als menselijke viruscomponenten", beklemtoont de OIE, die oproept te gewagen van 'Noord-Amerikaanse griep', naar zijn geografische oorsprong. De organisatie beklemtoont dat er nog geen indicatie is dat er een link zou bestaan tussen menselijke en eventuele dierlijke besmettingen met het nieuwe virus. Er is dus ook nog geen enkel bewijs dat het virus overgedragen zou kunnen worden op basis van voedsel.

De OIE roept wel op om zo snel mogelijk wetenschappelijk onderzoek op te starten dat grondig nagaat of dieren vatbaar zijn voor het nieuwe virus. Indien het nodig blijkt, moeten vervolgens de gepaste maatregelen genomen worden zoals bijvoorbeeld vaccinatie. Mocht onderzoek uitwijzen dat het nieuwe virus ziekteverschijnselen veroorzaakt bij dieren, dan zou dit de verspreiding van het virus bij mensen kunnen versnellen, waarschuwt de OIE.

China en Rusland hebben reeds een invoerverbod ingesteld voor varkensvlees uit Mexico en de Verenigde Staten, maar dat is volgens de OIE geen goed idee. Handelsmaatregelen zouden gebaseerd moeten zijn op harde informatie over de verspreiding van het virus bij varkens, luidt het. De organisatie belooft de ontwikkelingen op de voet te volgen.     

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er maandag overigens voor gewaarschuwd dat het virus zich kan ontwikkelen en veel gevaarlijker kan worden. De Zwitserse farmaceutische groep Roche zegt dan weer voorbereid te zijn op een pandemie. Het bedrijf heeft 3 miljoen dosissen Tamiflu in voorraad. Die reserve werd opgebouwd met het oog op een mogelijke wereldwijde uitbraak van de vogelgriep.

Het virus, dat in Mexico al meer dan honderd doden eiste, is in Europa gearriveerd met een bevestigd geval in Spanje. In Italië, Zwitserland, Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden, Nieuw-Zeeland, Israël, Brazilië en Colombia zijn zieke personen in observatie genomen. Mogelijk gaat het ook in die gevallen om het nieuwe A/H1N1.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek