nieuws

Nederland traceert slechts deel van illegale ggo-maïs

nieuws
De Amerikaanse maïsgluten waarin Greenpeace enkele weken geleden sporen terugvond van de verboden ggo Hercules RW59122 van Pioneer zal in opdracht van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) worden verbrand of teruggestuurd naar de VS. Het gaat om 2.500 ton nog overgebleven maïsglutenpellets. Zo’n 4.000 ton is inmiddels al verwerkt of aan vee gevoederd, meldt het Agrarisch Dagblad. De verwerkte producten worden niet teruggehaald omdat er volgens de VWA geen risico voor dier- en volksgezondheid is.
10 mei 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:37
De Amerikaanse maïsgluten waarin Greenpeace enkele weken geleden sporen terugvond van de verboden ggo Hercules RW59122 van Pioneer zal in opdracht van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) worden verbrand of teruggestuurd naar de VS. Het gaat om 2.500 ton nog overgebleven maïsglutenpellets. Zo’n 4.000 ton is inmiddels al verwerkt of aan vee gevoederd, meldt het Agrarisch Dagblad.

De verwerkte producten worden niet teruggehaald "omdat er geen risico voor dier- en volksgezondheid is". De andere illegale maïsgluten moe­ten op kosten van de veevoedersector en graanhandel worden in­gezameld. "Deze sectoren hebben een product binnengehaald dat niet deugde", aldus een VWA-woordvoerder. In de pellets moch­ten wel transge­ne bestanddelen zitten, maar niet van de nu aangetroffen soort. De Hercules-maïs, die re­sistent is tegen de maiswortelke­ver, is in de VS wel toegelaten, maar in Europa vooralsnog niet.

De VWA heeft bij controles fracties van de bewuste ggo-maïs teruggevonden. Het exacte per­centage is nog niet bekend. Van de vijf genomen monsters bleken er in ieder geval drie vervuild. De Nederlandse mengvoederindustrie en graanhan­del overleggen nu met importeur The Rice Company over de manier waarop de pellets zullen teruggehaald worden. De invoerder kan alleszins een rekening voor het terug­halen en de geleden schade ontvangen van de veevoersector.

Intussen heeft de VWA nog twee schepen met mais uit de VS be­monsterd. Voortaan gaat de VWA één op de vier maistransporten uit de VS controleren in plaats van één op de tien zoals tot hiertoe het geval is geweest.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek