NSZ pleit voor sociale bijdragen op huidig inkomen

Het aantal zelfstandigen dat zijn sociale bijdragen niet meer kan betalen, is door de crisis spectaculair toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van ondernemersorganisatie NSZ. De organisatie pleit voor het hervormen van het systeem, waarbij de bijdragen voortaan zouden geïnd worden op basis van het huidig inkomen in plaats van dat van 3 jaar terug.
18 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

Het aantal zelfstandigen dat zijn sociale bijdragen niet meer kan betalen, is door de crisis spectaculair toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van ondernemersorganisatie NSZ. De organisatie pleit voor het hervormen van het systeem, waarbij de bijdragen voortaan zouden geïnd worden op basis van het huidig inkomen in plaats van dat van 3 jaar terug. Bevoegd minister Laruelle trekt met een voorstel naar de regering.

In 2008 liepen bij de commissie voor de vrijstelling van sociale bijdragen 20.000 aanvragen binnen, in 2009 waren het er al 28.000. "Twee aanvragen op de drie werden goedgekeurd", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

"Dat toont aan dat heel wat ondernemers te kampen hebben met financiële moeilijkheden en dat grotendeels als gevolg van de economische crisis", merkt Mattheeuws op.

De ondernemersorganisatie pleit dan ook voor een aanpassing van de betaling van de sociale bijdragen. Nu worden deze berekend op de inkomsten van drie jaar geleden. NSZ vraagt om de sociale bijdragen voortaan te laten betalen op basis van de inkomsten van het jaar zelf. "Dat benadert immers meer de realiteit".

Minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) stapt daarom met een voorstel naar de regering om de betaling van de sociale bijdragen van zelfstandigen te hervormen. Wie meer betaalt dan verplicht, zou daar fiscaal voor beloond worden met een bonus bij de eindafrekening. Wie minder betaalt dan uiteindelijk zou moeten, zal een intrest op het verschil aangerekend krijgen.

"Een gezond principe", reageren Unizo en het Agrofront, dat Boerenbond, ABS en FWA omvat. Toch brengen ze een aantal kanttekeningen. "Het voorstel mag de toekomst van de sociale zekerheid voor zelfstandigen niet hypothekeren en de hervorming mag geen extra administratieve of financiële lasten met zich meebrengen", luidt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek