Moratorium tegen malafide rundveehouders in Mato Grosso

De Braziliaanse deelstaat Mato Grosso heeft naar analogie met de bestaande afspraken over soja een moratorium gelanceerd op de handel in rundveeproducten die afkomstig zijn van boeren die zich schuldig maken aan illegale ontbossing in het Amazonewoud. Satellieten moeten de overtreders in kaart brengen, zodat verwerkers weten welk vlees ze in de kuip hebben.
14 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50
Lees meer over:

De Braziliaanse deelstaat Mato Grosso heeft naar analogie met de bestaande afspraken over soja een moratorium gelanceerd op de handel in rundveeproducten die afkomstig zijn van boeren die zich schuldig maken aan illegale ontbossing in het Amazonewoud. Satellieten moeten de overtreders in kaart brengen, zodat verwerkers weten welk vlees ze in de kuip hebben.

Mato Grosso is de deelstaat met de grootste rundveestapel van Brazilië, en de ontbossing heeft er de voorbije jaren hoogtij gevierd. Om de illegale praktijken enigszins aan banden te leggen, heeft de gouverneur de vleesverwerkende bedrijven nu opgeroepen om niet langer runderen aan te kopen uit recent ontboste gebieden.

"Het sojamoratorium werkt sinds 2006 uitstekend, en dus heb ik een aantal vleesverwerkers gevraagd dat voorbeeld te volgen", aldus gouverneur Blairo Maggi, die ook als sojamagnaat door het leven stapt. Deelnemen aan het moratorium zal op vrijwillige basis gebeuren, maar Maggi gaat ervan uit dat men in de vleesindustrie beseft dat een participatie commerciële opportuniteiten schept. 

Het vleesverwerkende bedrijf Marfrig, één van de belangrijkste vleesexporteurs in Brazilië, heeft zich inmiddels achter het initiatief geschaard. "Ik denk dat we toegevoegde waarde kunnen creëren voor ons bedrijf door dit moratorium te ondertekenen", zegt directeur Ocimar de Camargo Vilella. 

Intussen heeft Bertin, de belangrijkste lederexporteur en de op één na grootste uitvoerder van vlees, een overeenkomst bereikt met Greenpeace. Ook deze onderneming zal niet langer vee kopen uit recent ontboste zones in het Amazonewoud.

Volgens vice-voorzitter Fernando Falco koopt Bertin al een hele tijd geen dieren meer van boerderijen die betrokken zijn bij illegale houtkap. "In de toekomst zullen we ook geen runderen meer kopen uit zones waar legale ontbossing plaatsvindt", preciseert hij. In het hele Amazonebekken telt Bertin zeven fabrieken.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek