Mexico niet opgezet met vleesetiketten in VS

Mexico heeft de invoer van 30 Amerikaanse vleesbedrijven opgeschort. Volgens het Mexicaanse landbouwministerie werden de bedrijven in kwestie betrapt op inbreuken inzake labeling, verpakking en transport. Analisten vermoeden echter dat de invoerban te maken heeft met een recent in de VS goedgekeurde wet die bepaalt dat vleesverpakkingen een etiket moeten dragen waarop vermeld staat in welk land het dier gekweekt werd. Net zoals Canada voert Mexico nogal wat levend vee uit naar de Verenigde Staten.
27 december 2008  – Laatste update 4 april 2020 14:46
Lees meer over:
Mexico heeft de invoer van dertig Amerikaanse vleesbedrijven opgeschort. Als gevolg van de maatregel gingen de prijzen voor rundvee en slachtvarkens vrijdag fors naar beneden in de VS. Volgens het Mexicaanse landbouwministerie werden de bedrijven in kwestie betrapt op inbreuken inzake labeling, verpakking en transport. Analisten vermoeden echter dat de invoerban te maken heeft met een recent in de VS goedgekeurde wet die bepaalt dat vleesverpakkingen een etiket moeten dragen waarop vermeld staat in welk land het dier gekweekt werd.

Net zoals Canada voert Mexico nogal wat levend vee uit naar de Verenigde Staten. Die handel zou volgens het nieuwsagentschap Reuters klappen kunnen krijgen indien blijkt dat de Amerikaanse consumenten niet happig zijn op vlees dat afkomstig is van dieren die buiten de VS werden opgekweekt. Zowel Canada als Mexico hebben hun afkeer voor de nieuwe etiketteringsvoorschriften duidelijk laten blijken. Amerikaanse landbouw- en consumentenorganisaties benadrukken dat de consument het recht heeft om de oorsprong van zijn voeding te kennen.

Of de jongste handelsmaatregel van Mexico iets met dit dossier te maken heeft, is niet helemaal duidelijk. Volgens het landbouwministerie in Mexico is dat helemaal niet het geval en is het zelfs niet uitgesloten dat het invoerverbod eerstdaags wordt opgeheven. "Als alles naar wens verloopt, wordt de toestand maandag genormaliseerd", luidt het. Mexico is één van de belangrijkste invoerders van Amerikaans vlees.

Meer informatie: Country-of-Origin Labeling

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek