Melkveehouders houden landbouwministers onder druk

De Europese landbouwministers buigen zich maandag in Luxemburg nog maar eens over het melkdossier. Samen met twintig andere lidstaten zal België pleiten voor een extra financiële enveloppe van 300 miljoen euro. De European Milk Board (EMB) maakt zich sterk dat opnieuw duizenden boeren en honderden tractoren van de partij zullen zijn.
17 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:51
Lees meer over:

De Europese landbouwministers buigen zich maandag in Luxemburg nog maar eens over het melkdossier. Samen met twintig andere lidstaten zal België pleiten voor een extra financiële enveloppe van 300 miljoen euro. De European Milk Board (EMB) maakt zich sterk dat opnieuw duizenden boeren en honderden tractoren van de partij zullen zijn.

De EMB stelt met tevredenheid vast dat een coalitie van 21 lidstaten op de been is gebracht die pleiten voor een of andere vorm van marktregulering na de afschaffing van het huidige quotumsysteem in 2015. "Vanuit dit oogpunt is het logisch dat op korte termijn het melkoverschot uit de markt wordt gehaald", zegt voorzitter Romuald Schaber, die nog altijd ijvert voor de afschaffing van de nationale verevening van melkquota.

Verder wil de EMB dat boeren op vrijwillige basis kunnen beslissen om een deel van hun melkquotum een tijdlang niet te benutten. Op die manier wordt de productie ingeperkt, waardoor de zuivelfabrieken een beduidend hogere prijs kunnen uitbetalen, klinkt de redenering. Als het van de EMB afhangt, komt er op langere termijn een instelling die de zuivelmarkt analyseert, waardoor de productie kan afgestemd worden op de vraag. In dat orgaan zouden zowel boeren als consumenten, melkfabrieken en politici moeten zetelen.

Maar over dat soort eisen zullen de landbouwministers maandag niet onderhandelen. Wel zal het gaan over de mogelijkheid om het plafond voor de staatssteun per landbouwer op te trekken tot 15.000 euro. Vlaams landbouwminister Kris Peeters heeft reeds laten verstaan dat hij deze maatregel steunt en bereid is om samen met de landbouworganisaties te overleggen over de manier waarop die extra steun kan gegeven worden.

Daarnaast zal gepraat worden over een verlenging van de interventiesteun, en ook het voorstel voor een extra steunbedrag van 300 miljoen euro komt op tafel. Volgens verschillende bronnen zou de Europese Commissie dat bedrag willen vrijmaken, maar dat nieuws wil het dagelijks bestuur van de Unie niet officieel bevestigen. Niet iedereen is ervan overtuigd dat de extra steun doeltreffend is omdat de zuivelprijzen langzaam uit hun diep dal aan het kruipen zijn.

Maar daar wil Europees parlementslid Isabelle Durant voorlopig nog geen rekening mee houden. Met een pleidooi om de vrijwillige reductie van de melkproductie te compenseren, speelt ze in op de standpunten van de EMB. De enveloppe van 300 miljoen euro zou ze aanwenden om de melkquota vrijwillig te bevriezen. Volgens die logica zouden de boeren tien eurocent per liter niet-geproduceerde melk ontvangen.

Durant is ervan overtuigd dat die maatregel de overproductie kan indijken. Op langere termijn pleit de Waalse politica voor het behoud van de melkquota. "De beslissing om die af te schaffen moet natuurlijk herzien worden", zegt ze. "Het moet mogelijk blijven om het aanbod bij te sturen”. Aan Vlaamse zijde maakt minister-president Peeters er geen geheim van dat hij een bevriezing van de melkquota niet genegen is. "Die maatregel zal zeker de melkprijs niet doen stijgen", zegt hij.

Peeters belooft overigens dat hij er alles aan zal doen om maandag tijdig aanwezig te zijn op de Landbouwraad. Bij de vorige vergadering moest de Vlaamse landbouwminister in laatste instantie met een helikopter ter plaatse gebracht worden omdat hij door de boerenbetoging niet op zijn bestemming dreigde te raken. "Om gelijkaardige problemen te vermijden, vertrek ik dit keer zondagavond al", deelde hij vrijdag mee.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek