"Melkveehouders houden kater over aan spotmarkt"

"Vorig jaar waren de zuivelcoöperaties ineens saai en begrepen ze niets van de markt. De spotmarkt, daar viel te profiteren van de wereldwijde zuiveltekorten. Maar inmiddels zijn de bordjes weer verhangen. Wie vorig jaar luid en duidelijk aankondigde dat hij opstapte bij zijn coöperatie, zit nu vaak met de financiële brokken en de schaamte". Zo luidt de analyse van de Nederlandse journalist Klaas van der Horst in het Agrarisch Dagblad. De prijs op de spotmarkt lag een jaar geleden in de buurt van vijftig cent per liter, vandaag bedraagt die amper de helft.
20 oktober 2008  – Laatste update 4 april 2020 14:45
"Vorig jaar waren de zuivelcoöperaties ineens saai en begrepen ze niets van de markt. De spotmarkt, daar viel te profiteren van de wereldwijde zuiveltekorten. Maar inmiddels zijn de bordjes weer verhangen. Wie vorig jaar luid en duidelijk aankondigde dat hij opstapte bij zijn coöperatie, zit nu vaak met de financiële brokken en de schaamte", analyseert de Nederlandse journalist Klaas van der Horst in het Agrarisch Dagblad. De prijs op de spotmarkt lag een jaar geleden in de buurt van vijftig cent per liter, vandaag bedraagt die amper de helft.

"Waarschijnlijk moeten ook de grote coöperaties de komende maanden nog verder omlaag met hun melkprijs, maar tot hiertoe hebben met name Friesland Foods en Campina revanche genomen op de gebroeders Van Bakel, Steegro en andere nieuwkomers op de zuivelmarkt", aldus van den Horst. René Van Bakel liet onlangs verstaan dat hij nooit minder dan 26 cent per liter had betaald aan klanten. "Dat kan waar zijn, maar klanten kregen van hem de laatste tijd zeker geen 33 of 34 cent per liter melk".

Net zoals in ons land beslisten vorig jaar een aantal Nederlandse melkveehouders om hun melk voortaan te leveren op de spotmarkt. Sommige boeren maken nu weer de omgekeerde beweging. Terug naar Friesland Foods of Campina is echter niet mogelijk. Deze zuivelbedrijven houden de deur stevig dicht voor boeren die vorig jaar hun geluk elders beproefden. Ook Cono Kaasmakers en de grotere particuliere zuivelverwerkers doen dan. Het enige bedrijf dat volgens van der Horst nog mondjesmaat nieuwe leden aanneemt, is de coöperatie DOC Kaas in Hoogeveen.

"In Nederland zijn tot hiertoe geen spotmarktbedrijven omgevallen, zoals het Deense Danish Dairy en het Belgische Lolac. Dat komt omdat een aantal spotmarktbedrijven een transformatie heeft doorgemaakt. Zo hebben René Van Bakel en zijn zakenpartner in Boxmeer een nieuwe fabriek staan waar melk ingedikt wordt, zodat deze over langere afstanden getransporteerd kan worden", weet van der Horst. Door melkconcentraat en room naar Spanje en Groot-Britannië te vervoeren, kan een meerprijs gebeurd worden. In beide landen is sprake van een melktekort.

Maar het is duidelijk dat de bomen op de vrije melkmarkt niet tot in de hemel groeien. De vorig jaar gesignaleerde tekorten op de zuivelmarkt waren van erg korte duur. "De melkproductie kan wereldwijd veel sneller groeien dan de vraag, zeker in tijden van economische crisis. De spotmarktbedrijven bieden de boeren een grotere keuze, maar of dat in tijden van dalende prijzen en economische onzekerheid een pluspunt is, is nog maar de vraag", adus van der Horst, die beweert dat sommige boeren die het voorbije jaar heen en weer pendelden tussen de coöperatie en spotmarktbedrijven tienduizenden euro's zijn kwijtgespeeld.

"Met de financiële brokken en schaamte kunnen die melkveehouders nog lange tijd opgezadeld zitten", zegt een Brabantse boer in het Agrarisch Dagblad. "Meestal zijn het jonge boeren zonder ervaring op de markt die de overstap gewaagd hebben. Waar pa nog in het bedrijf zat, heeft die vaak nog wat kunnen remmen en de schade zo beperkt".(KS)

Lees ook: geVILT: Van Bakel klaar voor revolutie in melkwereld

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek