Melkactiedag bezorgt ABS "goed gevoel"

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen hebben landbouwers van het ABS maandag actie gevoerd tegen de lage melkprijzen. Ze hebben een tijdlang het districutiecentrum van Aldi, zeven melkerijen en een aantal supermarkten geblokkeerd. "Met zo'n 500 deelnemers zijn we heel tevreden over de opkomst", aldus woordvoerder Guy Depraetere.
30 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen hebben landbouwers van het Algemeen Boerensyndikaat (ABS) maandag actie gevoerd tegen de lage melkprijzen. Ze hebben een tijdlang het districutiecentrum van Aldi, zeven melkerijen en een aantal supermarkten geblokkeerd. "Met ongeveer 500 deelnemers zijn we heel tevreden over de opkomst", aldus woordvoerder Guy Depraetere.

"We wilden een signaal geven aan de burger, maar ook aan de rest van de sector, dat het niet kan om de prijzen almaar te verlagen ten koste van de landbouwers", zegt Depraetere. We produceren momenteel onder kostprijs, luidt het unaniem bij de boeren. "Toen ik begon in 1971 kreeg ik nog 12 frank (0,30 euro) per liter melk", zegt melkveehouder Stefaan Devreker (58). "Nu krijgen we nauwelijks nog 0,20 euro per liter, terwijl onze kosten alleen maar gestegen zijn".

Bij Aldi hadden de boeren een gesprek met de directie, maar veel heeft dat niet opgeleverd. "Ze zeiden dat we niet bij hen moeten zijn. Zij doen een aanbesteding en kiezen de goedkoopste. Zolang er een goedkoop aanbod is, kan de prijs blijven zakken. We zouden er de distributie moeten kunnen van overtuigen om in de mate van het mogelijke te opteren voor Belgische kwaliteitsmelk".

Na de actie bij Aldi vertrokken de landbouwers naar het zuivelbedrijf Inex in Bavegem. Ook op andere plaatsen verzamelden boeren zich om melkerijen te blokkeren. "Positief is dat we bij de melkerijen gemerkt hebben dat ze de dialoog willen aangaan. Er is zeker bereidheid om zo snel mogelijk een interprofessioneel orgaan op te richten dat oplossingen zoekt voor de forse prijsschommelingen. Daar zijn de boeren niet mee gebaat, maar ook de melkerijen niet".

"Die melkerijen zijn ons ticket tot de markt", beaamt Hendrik Vandamme, melkveehouder en ondervoorzitter van het ABS in West-Vlaanderen. "Van de 3 miljard liter quotum leveren we ongeveer één miljard liter melk aan Milcobel. Een belangrijk onderdeel van de prijsvorming gebeurt dus op dat niveau. Bovendien kijkt Nederland elke tweede dinsdag van de maand met argusogen naar de prijs die Milcobel betaalt".

In Turnhout blokkeerden een honderdtal melkveehouders en landbouwers uit andere sectoren de inritten van vijf grote supermarkten. "We hebben voor de supermarkten gekozen omdat we in de Kempen geen echte melkerij meer hebben", aldus provinciaal ABS-voorzitter Luc Van Dommelen, die het als varkensboer niet langer pikt dat de Vlaamse kwaliteitsproducten niet gehonoreerd worden met een eerlijke prijs. "We worden misbruikt en dat kan niet langer".

Boerenbond liet maandag weten dat het de vraag van het ABS naar betere melkprijzen volkomen steunt. "We zijn het ermee eens dat de melkprijs te laag is", zegt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe. "Naar de toekomst toe werken we een inventaris uit met mogelijke maatregelen. We willen oplijsten wat er kan gedaan worden om de land- en tuinbouwsector uit de crisis te halen".

Bij het ABS broedt men intussen op nieuwe acties die de knelpunten in andere sectoren in de verf moeten zetten. "Allicht trekken we niet naar Brussel, maar zullen we opnieuw enkele doelwitten uitkiezen", vertelt Depraetere. Wanneer de nieuwe acties er komen, is nog onduidelijk. "Nu is het eerst tijd voor de veldwerkzaamheden".

Poll: Kiest u in de supermarkt voor de goedkoopste melk?

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek