Meer inspraak in landbouwdossiers voor EU-parlement?

Indien het Verdrag van Lissabon wordt geratificeerd door alle lidstaten, zal het Europees parlement in de toekomst veel meer haar stempel kunnen drukken op de landbouwdossiers. "Een reden te meer om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk verkozenen zetelen die de sector genegen zijn", zegt CD&V-voorzitster Marianne Thyssen.
16 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Indien het Verdrag van Lissabon wordt geratificeerd door alle lidstaten, zal het Europees parlement in de toekomst veel meer haar stempel kunnen drukken op de landbouwdossiers. "Een reden te meer om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk verkozenen zetelen die de sector genegen zijn", zegt CD&V-voorzitster Marianne Thyssen.

Er zijn nu al dossiers waarover het Europees parlement beslissingsbevoegdheid heeft, en die belangrijk zijn voor de landbouw. Denk aan maatregelen rond productveiligheid, gewasbescherming en vergunningsvoorwaarden. Wanneer het over de echte landbouwwetgeving gaat, moeten de europarlementsleden zich tot hiertoe tevreden stellen met een adviserende bevoegdheid.

Of we er bang voor moeten zijn indien het Europees halfrond straks extra bevoegdheden krijgt? "Ik ben ervan overtuigd dat de landbouwsector er beter aan toe zou geweest zijn indien men de voorbije jaren de adviezen van het Europees parlement consequent zou gevolgd hebben", reageert europarlementslid Bart Staes (Groen!). "Uiteindelijk zijn de Europese landbouwministers dikwijls de spreekbuis van de agro-industrie en de grote landbouwbedrijven. Ze verdedigen minder de belangen van de kleine en familiale bedrijven".

Thyssen is er anderzijds van overtuigd dat Europa de landbouw zal blijven koesteren. "Als Europa zelf voedsel wil produceren, dan zal het ervoor moeten zorgen dat er voldoende mensen zijn die dat willen doen. Dan zullen we hen perspectief en een toekomst moeten bieden. Dat is trouwens niet alleen mijn overtuiging, maar die van meerdere mensen in het Europees parlement", zo luidt het.

Een prioriteit voor Thyssen is het afzwakken van de zware marktschommelingen. "Zoniet durven boeren geen risico's meer nemen, waardoor zowel de innovatie als de investeringen zouden stilvallen. Het is de taak van Europa om dat te voorkomen". Staes vindt het alvast geen optie om het landbouwbudget de komende jaren in te krimpen. "Dan zouden onze boeren weggespoeld worden en creëer je een leegloop van het platteland".

Het groene europarlementslid is tevreden over de transparantie die er gekomen is doordat de gegevens over de landbouwsubsidies online gepubliceerd worden. "Nu weten we tenminste zeker dat het gros van het geld niet terechtkomen bij de boeren", luidt het. Thyssen is net zoals Boerenbond veel gereserveerder over dit onderwerp. "Ik vrees dat we evolueren van te weinig transparantie naar te veel. We moeten zoeken naar een nieuw evenwicht".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek