"Leden bepalen succes nieuwe fusieveiling BFV"
nieuwsEen week nadat de algemene vergadering van de Belgische Fruitveiling de fusie met veiling Profruco uit Vrasene goedkeurde, lichtte de nieuwe fusieveiling haar toekomstvisie toe op een persconferentie. “Door deze fusie bestendigt en versterkt BFV haar positie als marktleider in België. Dat zorgt voor onze leden voor een comfortabele uitgangspositie bij marktonderhandelingen”, klonk het.
De eerste fusiegesprekken tussen beide veilingbesturen dateren van 11 oktober 2009. Op 20 november werd een definitief fusievoorstel neergelegd op de rechtbanken van koophandel in Dendermonde en in Hasselt. Vervolgens schaarde 83 pct van de leden van de coöperatieve vennootschap Profruco zich op 18 januari van dit jaar achter de fusie. Op 5 februari keurde de buitengewone algemene vergadering van BFV met unanimiteit de fusie goed.
“Al bij al is alles vrij vlot verlopen”, klinkt het bij BFV. De fusie is een fusie door opslorping want de cvba Profruco houdt op te bestaan. Samen zullen de veilingen samensmelten tot één vennootschap door middel van overneming van Profruco door BFV. “Dit betekent dat alle rechten en plichten van Profruco door ons worden overgenomen”, zegt Filip Lowette, de directeur van de Truiense veiling.
De nieuwe fusieveiling bestaat uit vijf afdelingen: de BFV-afdeling Sint-Truiden, de BFV- afdeling Glabbeek, BFV-afdeling Waasland (in Vrasene), BFV-afdeling Zoutleeuw en BFV-afdeling Wallonië (in Hannuit). Lowette blijft directeur van de fusieveiling. Mark Mestdagh wordt verantwoordelijk voor de dagdagelijkse werking in de BFV-afdeling Waasland. Commercieel verantwoordelijke wordt Marc Evrard.
De verkoop wordt centraal geleid voor alle afdelingen vanuit Sint-Truiden. Elk aanvoer- en verkooppunt heeft een zelfde service qua leeggoedafdeling, telersbegeleiding (keuring, teelttechnieken, commerciële begeleiding en logistieke mogelijkheden). In elke afdeling hebben de diensten éénzelfde kostprijs. Logistiek, techniek, informatica en personeelswerking worden aangestuurd vanuit Sint-Truiden en Glabbeek.
Met de fusie versterkt de Belgische Fruitveiling haar positie als marktleider in België. “Op die manier kunnen we onze leden een comfortabele positie onderhandelingspositie op de markt verschaffen. Want op de moderne markten speelt nu immers de wet van de grote getallen”, stelt de directie van de nieuwe fusieveiling. De klokverkoop blijft ook na de fusie belangrijk. “Dankzij een continu en groot aanbod kunnen we transparante prijsvorming garanderen voor onze leden”.
Het aanbod was als sinds november overgebracht naar de hardfruitklok in Sint-Truiden. “Vanaf de eerste dag was dit een win-winsituatie voor alle betrokken telers. Het aanbod op dinsdagmiddag kon soms nogal eens marktverstorend werken”, klinkt het. Kostenbesparing was eveneens een belangrijk argument om tot een fusie over te gaan. “We zullen een hogere omzet kunnen halen met gelijke vaste kosten en gereduceerde personeelskosten”.
De nieuwe rassen van BFV zoals belgica en sweet sensation worden nu ook gepromoot door de afdeling Waasland. De voortrekkersrol die Profruco bij de kiwibes spelen, zal door BFV verder gezet worden. “BFV heeft steeds geïnvesteerd in een merkenbeleid en dat zal nu ook consequent toegepast worden op het aanbod van Waasland”, aldus Lowette. De nieuwe fusieveiling zal ook intensief naar nieuwe markten zoeken.
De coöperatieve samenwerkingswil zal volgens BFV een belangrijke factor zijn in het ganse fusieproject. “In tijden van economische crisis is dat niet altijd even gemakkelijk. De doelstellingen van een groep lopen immers niet altijd gelijk met die van het individu”, werd gezegd tijdens de persconferentie. “De doelstelling blijft de beste prijs uit de markt halen voor onze leden-producenten”.