Landbouwers zullen Tony Blair snel vergeten zijn
nieuwsPremier Blair is en was overduidelijk geen man van het platteland. Hij vertegenwoordigt een industrieel district in Noord-Engeland en liet zich nauwelijks opmerken in de 'countryside'. Tijdens de MKZ-crisis moest de toenmalige minister van landbouw Nick Brown de kastanjes uit het vuur halen. Pas toen dat drastisch verkeerd ging en het halve land in rep en roer stond, nam Blair zelf de teugels in handen om vervolgens korte tijd later het ministerie van Landbouw maar helemaal op te heffen.
Toen de plattelandsbewoners enkele jaren later naar Londen trokken in een massademonstratie om de drijfjacht met honden - hét tijdverdrijf voor de Britse plattelandsbewoners - te redden, schoof de premier de bezwaren hooghartig terzijde. Dat het inmiddels geldende jachtverbod op allerlei slinkse manieren wordt omzeild en de paarden en honden overal weer door de heuvels draven, is Blair aan de andere kant evenmin een zorg, zo merkt opiniemaker Ruud Peijs op.
De crisis rond de veel te laat uitbetaalde toeslagrechten, die Londen een Europese boete van meer dan 500 miljoen euro kostte, werd helemaal aan minister Margaret Beckett overgelaten. Als dank voor de chaos werd die later gepromoveerd van Milieu en Platteland naar Buitenlandse Zaken. Van opvolger Gordon Brown valt al evenmin veel te verwachten, aldus het Agrarisch Dagblad. Hij komt uit de industriële buitenwijken van de Schotse hoofdstad Edinburgh en heeft als minister van Financiën tien jaar lang de vinger op de agrarische knip gehouden.
Collegas in Ierland of Frankrijk mogen dan herhaaldelijk met de geldbuidel zwaaien om de boeren te helpen, bij Brown kunnen de landbouwers klagen wat ze willen, er komt geen cent. Wat dat betreft is het enige sprankje hoop dat de nieuwe leider het bij de volgende verkiezingen niet haalt en wordt vervangen door een premier van de conservatieve partij. Die staan er in ieder geval om bekend nog iets meer sympathie te hebben voor het platteland, besluit Peijs.(KS)