Landbouwcommissie reageert lauw op Europese zuivelsteun

In het Vlaams parlement hebben meerderheid en oppositie landbouwminister Kris Peeters aan de tand gevoeld over de resultaten van de Landbouwraad die maandag plaatsvond in Luxemburg. Zowat alle partijen vinden dat er te weinig Europees geld naar Vlaanderen vloeit en bovendien zijn ze van oordeel dat niet alleen de melkveesector recht heeft op ondersteuning.
23 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:51
Lees meer over:

In het Vlaams parlement hebben meerderheid en oppositie landbouwminister Kris Peeters aan de tand gevoeld over de resultaten van de Landbouwraad die maandag plaatsvond in Luxemburg. Zowat alle partijen vinden dat er te weinig Europees geld naar Vlaanderen vloeit en bovendien zijn ze van oordeel dat niet alleen de melkveesector recht heeft op ondersteuning.

"Ik heb veel sympathie voor de melkveehouderij, maar dat heb ik ook voor andere sectoren", zegt CD&V-parlementslid Tinne Rombouts. "Daarom was ik een beetje gechoqueerd dat Fischer Boel krachtig aankondigde dat met de vrijmaking van het geld voor de melkveesector de reserves op zijn en er voor andere sectoren geen middelen meer zijn". Zelfs de socialisten dringen er op aan dat ook varkens-, fruit- en groenteboeren subsidies toegestopt krijgen om het hoofd boven water te houden.

De Europese Commissie legt alvast 280 miljoen euro op tafel, en daarmee zijn volgens Peeters de reserves nog niet helemaal opgesoupeerd. "Er is nog altijd een reserve van 300 miljoen euro. Mocht het nog erger worden, kan die eventueel aangesneden worden". Indien er effectief 280 miljoen euro uitgekeerd wordt, zal Vlaanderen 3,9 miljoen euro op zak steken. "Dat is 1.000 euro per landbouwer, niet meteen een bedrag om van achterover te vallen", stelt Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). 

"Men kan nu zeggen dat men die inspanning niet wil, of men kan tevreden zijn met wat er op tafel wordt gelegd. Dat hangt af van de persoonlijke instelling. Ik ben er echter van overtuigd dat mevrouw Fischer Boel een inspanningen heeft gedaan tegen haar voornemen in. Zij gaat er immers van uit dat de marktprijzen de komende weken en maanden zullen stijgen", aldus Peeters, die zelf ook "lichte tekenen aan de horizon ziet" dat er een einde komt aan de economische crisis in de landbouwsector.

Peeters vindt het wel eigenaardig dat een aantal landen die niet gepleit hebben voor extra zuivelsteun toch een groot bedrag zullen opstrijken omdat het verdeeld zal worden op basis van de productie en de toegekende melkquota. Daarbij haalt hij het voorbeeld van Nederland aan. "Dat land heeft in de raad gezegd dat de 280 miljoen euro niet nodig was. Maar Nederland krijgt wel een serieus deel van dat steunbedrag".

"We mogen van geluk spreken dat de federale overheid 20 miljoen euro gepland heeft voor de landbouwsector", merkt Karlos Callens (Open Vld). Die uitspraak inspireerde CD&V-volksvertegenwoordiger Jan Verfaillie om de liberalen te feliciteren met hun gewijzigde houding. "Toen ons land nog geleid werd door premier Verhofstadt waren meer subsidies nog in strijd met de wereldhandel en met de vrije concurrentie".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek