"Laat landbouwers zelf oordelen over herstelplan"

In het Vlaams parlement heeft Frans Wymeersch van het Vlaams Belang andermaal aangedrongen op structurele maatregelen voor de Vlaamse boeren en tuinders. Hij sprak harde oppositietaal aan het adres van Kris Peeters. "Ik onderhandel met de landbouworganisaties, die mijn werk op een heel andere manier appreciëren", repliceerde de minister-president.
30 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

In het Vlaams parlement heeft Frans Wymeersch van het Vlaams Belang andermaal aangedrongen op structurele maatregelen voor de Vlaamse boeren en tuinders. Hij sprak harde oppositietaal aan het adres van Kris Peeters. "Ik onderhandel met de landbouworganisaties, die mijn werk op een heel andere manier appreciëren", repliceerde de minister-president.

De Europese Landbouwraad van vorige week was op het vlak van crisismaatregelen andermaal een maat voor niets. Vragen die ons land op tafel legde over een vervroegde uitbetaling van toeslagrechten, extra marktondersteuning in de zuivelsector en exportsubsidies voor varkensvlees werden van tafel geveegd.

"Het is niet alleen de Europese Commissie die tegenstribbelt", legde Peeters uit. "Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken kanten zich tegen maatregelen voor de varkenshouderij. Wat de zuivel betreft, zeggen de Nederlanders dan weer dat er geen maatregelen noodzakelijk zijn. Het is nu eenmaal zo dat als een minister van Landbouw bepaalde punten opeist, en andere ministers en de Commissie gaan daarmee niet akkoord, dat er plots geen democratische principes meer gelden".

"Het is altijd de fout van anderen", reageerde Wymeersch. "Structureel kunt u niets doen, zegt u. Ofwel doet u het niet, want u laat in het midden of u het kunt of niet. Volgens ons kunt u het wel. Het vervroegd uitbetalen van premies betekent geen extra financiële inspanning en overbruggingskredieten moeten op het einde van de rit worden terugbetaald. Daar zijn wij geen vragende partij voor".

Volgens CD&V-parlementslid Tinne Rombouts zijn er wel degelijk heel wat acties met betrekking tot de rechtszekerheid en de effectiviteit van de land- en tuinbouwsector ondernomen. "Eventueel moeten contacten met andere regeringen worden gelegd om onze standpunten bij de Europese Commissie scherper te stellen".

Peeters ondersteepte dat hij deze week nog rond de tafel gezeten heeft met de landbouworganisaties. "We zijn nu de laatste hand aan het leggen aan het concretiseren van overbruggingskredieten. Met de organisaties onderhouden we een nauw contact en tot de laatste dag volg ik op wat we kunnen doen", aldus de minister-president.

Aan het slot van het debat stelde Wymeersch de vraag of de minister-president de affiches van Boerenbond plakt of Boerenbond die van de minister-president. "Het ABS zal daar ook over oordelen", luidde de repliek van Peeters, die op een vraag van Jos De Meyer (CD&V) nog aankondigde dat de laatste schijf van de vervroegde uitbetalingen in het kader van het herstelplan op 30 april werd uitbetaald.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek