Klimaatverandering bedreigt voedselproductie in tropen

De gewasopbrengsten in tropische en subtropische gebieden dreigen tegen het eind van deze eeuw als gevolg van de opwarming van de aarde fors te dalen. Als er niet snel ingrijpende maatregelen genomen worden, dreigt de helft van de wereldbevolking hierdoor geconfronteerd te worden met ernstige voedseltekorten. Dat blijkt uit een studie onder leiding van klimatoloog David Battisti van de universiteit van Washington.
17 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Lees meer over:

De gewasopbrengsten in de tropen dreigen tegen het eind van deze eeuw als gevolg van de opwarming van de aarde fors te dalen. Als er niet snel ingrijpende maatregelen genomen worden, dreigen voedseltekorten voor de helft van de wereldbevolking. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Washington.

De onderzoekers verwachten dat de hogere temperaturen in de tropen de opbrengst van maïs en rijst met 20 tot 40 procent zal doen dalen. Daarnaast heeft de opwarming ook een impact op bijvoorbeeld de bodemvruchtbaarheid, waardoor de productiviteit nog dieper kan wegzakken. "We moeten het hele landbouwsysteem herdenken", waarschuwt Rosamond Naylor van de universiteit van Stanford. "Het zal niet volstaan om nieuwe variëteiten te ontwikkelen. We moeten ermee rekening houden dat veel mensen zullen wegtrekken uit de streek waar ze vandaag nog grond bewerken".

Momenteel leven drie miljard mensen in tropische en subtropische gebieden. Binnen honderd jaar zal dat aantal bijna verdubbeld zijn. Het gebied in kwestie strekt zich uit van het zuiden van de VS tot het noorden van Argentinië en van het noorden van India tot het zuiden van Australië. Heel Afrika bevindt zich in deze kwetsbare zone.

Verwacht wordt dat de temperatuur de komende decennia in tropische zones minder snel zal toenemen dan elders in de wereld. Maar omdat de gemiddelde temperatuur er veel hoger is, zal de opwarming van de aarde in deze gebieden toch een grotere impact hebben op de landbouwproductie. De meeste mensen die er wonen, moeten rondkomen met minder dan twee dollar per dag en zijn voor hun inkomen in grote mate afhankelijk van de agrarische sector.

Een recente studie van de universiteit van Washington heeft bovendien aangetoond dat de fauna en flora in de tropen zich minder makkelijk aanpassen aan temperatuurschommelingen omdat ze die tot hiertoe nauwelijks gekend hebben. "Een reden te meer om heel snel onderzoek op te starten dat moet uitwijzen op welke manier we deze bedreiging het best aanpakken", zegt Battisti. "Je kan alles laten gebeuren en vervolgens de gevolgen ondergaan, ofwel kies je ervoor om de wijzigingen netjes te plannen".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek