header.home link

Zon en enthousiasme bezorgen Werktuigendagen topeditie

27 september 2021

Met 56.000 bezoekers, 197 exposanten en een heel weekend stralende zon, is de jubileumeditie van de Werktuigendagen een groot succes geworden. “Door alle coronamaatregelen is het een moeilijke, maar toch bijzonder mooie editie geworden, één van de beste ooit zelfs”, zegt beurscoördinator Gunther De Mey. Dankzij de doorgedreven communicatie over het Covid Safe Ticket moest maar een handvol bezoekers de toegang geweigerd worden.

Lees meer over:
Werktuigendagen sfeerbeeld

Eind juli werd pas duidelijk dat de Werktuigendagen zouden kunnen doorgaan. Pas dan gaf de regering het fiat dat grote evenementen konden doorgaan wanneer de bezoekers een Covid Safe Ticket konden voorleggen. Met nog twee maanden te gaan, was het alle hens aan dek voor de organisatoren om van de 35ste editie van de openluchtbeurs een succes te maken.

“We zijn de exposanten enorm dankbaar voor hun vertrouwen”, vertelt De Mey. “Al in de lente, toen de coronamaatregelen nog in hun meest strenge vorm in voege waren, hebben zij hun velden ingezaaid en zijn ze er volop voor gegaan. Voor ons betekende dat een enorme stimulans, al hebben we bij momenten wel zwarte sneeuw gezien. Organisatorisch was dit zonder twijfel de zwaarste editie ooit.”

Uitgelaten sfeer

Daar was alvast niets van te merken voor de bezoekers. Zij waren massaal – met Covid Safe Ticket – afgezakt naar Oudenaarde om maar liefst 387 demonstrerende machines aan het werk te zien. De standhouders hadden kosten noch moeite gespaard om van hun standen pareltjes te maken. “Iedereen was blij dat er eindelijk nog eens een event van deze omvang kon doorgaan. De exposanten hadden er duidelijk zin in”, aldus De Mey.

En de bezoekers ook. Het zonovergoten weekend wist maar liefst 56.000 bezoekers te lokken. “We hebben misschien iets minder toeristen dan anders gehad, onder meer door de concurrentie van het WK wielrennen in ons land, maar wie er was, was onmiskenbaar blij om opnieuw collega’s te kunnen ontmoeten. Zelfs twee uur na sluitingstijd waren er nog behoorlijk veel bezoekers aanwezig op de beursterreinen. De sfeer was echt uitgelaten”, klinkt het bij de organisatie.

Werktuigendagen_genodigden

Schoon volk

Ook voor de officiële opening waren heel wat mensen naar Oudenaarde afgezakt, waaronder Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V), haar federale collega-minister Vincent Van Peteghem (CD&V) en Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.

Beursvoorzitter Georges Van Keerberghen, die aan zijn laatste editie als voorzitter startte, benadrukte het belang van de Werktuigendagen als fysieke beurs. “Na corona is het meer dan ooit duidelijk hoe belangrijk menselijk contact is, tussen collega-landbouwers, maar ook met vertegenwoordigers van bedrijven, overheden en belangenorganisaties.”

De oprukkende digitalisering zal een fysieke beurs volgens hem dan ook niet gauw doen verdwijnen. “Mensen willen met eigen ogen de machines zien en aan het werk zien vooraleer ze zo’n belangrijke aankoopbeslissing nemen”, meent Van Keerberghen die als afscheidnemend voorzitter een minutenlang applaus kreeg van de aanwezigen, wat hem zichtbaar emotioneerde.

Werktuigendagen Georges Van Keerberghen

Schepen van Landbouw van Oudenaarde Stefaan Vercamer (CD&V) toonde zich bijzonder verheugd dat de Werktuigendagen een vaste stek hebben gevonden in zijn gemeente. “Onze Vlaamse Ardennen zijn een paradijs voor wandelaars en fietsers, maar ze vergeten maar al te vaak dat onze land- en tuinbouwers aan de basis van de schoonheid ervan liggen.” Hij noemde het straf hoe de technologie zich almaar ontwikkelt en helpt om landbouw duurzamer te maken. “Een event zoals de Werktuigendagen helpt landbouw naar een hoger niveau te tillen”, aldus Vercamer.

Zoektocht naar respect en naar verbanden met andere sectoren

Minister Crevits gaf de land- en tuinbouwsector twee boodschappen mee tijdens haar speech. “De coronacrisis heeft ons zwaar getroffen. Een positief effect ervan is dat mensen opnieuw de liefde voor voedsel van bij ons hebben ontdekt. Helaas heeft die toegenomen interesse zich nog niet vertaald in meer respect voor de landbouwsector. Die tendens keren is een gezamenlijke uitdaging voor ons allemaal”, sprak ze.

Werktuigendagen Crevits en Van Peteghem op tractor

Daarnaast moedigde de minister de sector ook aan om “uit te breken naar andere sectoren”. “Innovatie is in land- en tuinbouw heel belangrijk. Draag dit uit en leg daarbij verbanden met andere sectoren en bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan uitdagingen rond water of het beheer van het platteland. Die grotere verbondenheid met andere partijen kan de landbouwers zeker vooruit helpen”, besloot Crevits.

Nadien bracht de minister, samen met heel wat genodigden, een bezoek aan de beurs. Daarbij werden standen van sponsors, overheden en geleide demo’s bezocht. De Werktuigendagen zetten al een paar edities in op die demonstraties. “We willen daarbij belangrijke issues voor de toekomst onder de aandacht brengen, zoals mechanische onkruidbestrijding, goed bodembeheer, eiwitrijke teelten, maar ook nieuwe teelten, zoals goudsbloem”, aldus Van Keerberghen. Een aanpak die ook zichtbaar door de bezoekers werd geapprecieerd.

Werktuigendagen goudsbloem
Werktuigendagen mechanische onkruidbestrijding

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek