ILVO start onderzoek om voedselverliezen te beperken

nieuws
ILVO start met een grootscheeps onderzoek naar het beter sluiten van kringlopen in de landbouw- en visserijsector. “We willen nagaan hoe we belangrijke reststromen in de plantaardige productie en in de visserij die nu als afval worden beschouwd, op een hoogwaardige, haalbare en veilige manier kunnen gebruiken als grondstof”, klinkt het.
20 juli 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:05

ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, start met een grootscheeps onderzoek naar het beter sluiten van kringlopen in de landbouw- en visserijsector. “We willen nagaan hoe we belangrijke reststromen die nu als afval worden beschouwd op een hoogwaardige en veilige manier kunnen gebruiken als grondstof”, klinkt het.

Via het project GENESYS willen de onderzoekers plantaardige en dierlijke nevenstromen beter gaan valoriseren. “Wortelsap uit wortelschillen, preipoeder uit de groene toppen van prei en appelsap en fructose uit te kleine appels, kennen we al. Maar is het ook mogelijk om omega-3-vetzuren uit bijvangsten in de visserij te halen of voedingssupplementen uit aardappelschillen of ander groente- en fruitafval? En kunnen we een bodemverbeteraar ontwikkelen uit zeer diverse dierlijke en plantaardige producten?”, schetst Greet Riebbels, woordvoerder van ILVO.

Een bijkomende onderzoeksvraag is hoe je dergelijke innovatieve processen en producten rendabel en interessant voor de markt kan maken.

Het project 'Marktgerichte ontwikkeling en introductie van innovaties: systeeminnovatie rond valorisatie van nevenstromen uit landbouw en visserij' is het eerste zogenaamde ILVO2020-project. Het volledige onderzoeksteam van ILVO dat bestaat uit 250 wetenschappers, legde daarbij de prioritaire maatschappelijke onderzoekstopics vast. ILVO financiert deze projecten volledig uit eigen middelen.

Om dit onderzoek tot een goed eind te brengen, is ILVO nog op zoek naar ambitieuze en creatieve wetenschappers die vier jaar in een multidisciplinair team willen werken aan één van de grootste uitdagingen voor onze hedendaagse voedselvoorziening.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek