header.home link

Grondige sanering in Britse vleesbranche

22 januari 2009
Het Nederlandse varkensconcern Vion gaat 820 banen schrappen in drie Britse vestigingen. Bij Tulip, een dochterbedrijf van Danish Crown, zouden 420 jobs verloren gaan. En het pluimveeverwerkende bedrijf Bernard Matthews snijdt 130 arbeidsplaatsen weg. Volgens de National Pig Association komt het jobverlies niet onverwacht. De oorzaak is een verstikkende druk van de supermarktketens in combinatie met de overcapaciteit die de voorbije tien jaar ontstaan is door de forse inkrimping van de veestapel.
Lees meer over:

Vion gaat 820 banen schrappen in drie Britse vestigingen. Bij Tulip, een dochterbedrijf van Danish Crown, zouden 420 jobs verloren gaan. De oorzaak is een verstikkende druk van de supermarktketens in combinatie met de overcapaciteit die de voorbije tien jaar ontstaan is door de forse inkrimping van de veestapel.

Bij de overname van Grampian Foods kondigde het Nederlandse vleesconcern Vion reeds aan dat het de activiteiten van de diverse productiesites tegen het licht zou houden. Die oefening is nu gedeeltelijk achter de rug. Het zwaarst getroffen is een fabriek voor varkensvlees en vleeswaren in Haverhill. Daar verdwijnen 470 banen. De activiteiten worden overgeplaatst naar een vestiging in Malton. Op die manier wil Vion de efficiëntie aanzwengelen.

Volgens een woordvoerder heeft de economische recessie geen rechtstreekse invloed gehad op de ingrepen. "Door de structurele overcapaciteit op de Britse varkensmarkt moeten we ingrijpen, hoezeer we dat ook betreuren voor het personeel. En natuurlijk maakt de huidige conjunctuur het er niet makkelijker op", luidt het in het Agrarisch Dagblad.

Bij Vion benadrukt men ook dat de ontwikkelingen op de Britse markt tot hiertoe geen gevolgen gehad hebben voor de aanvoer van Nederlands varkensvlees met het oog op de productie van bacon en vleeswaren. Volgens de jongste statistieken van het plattelandsministerie Defra verwerkten de Britse fabrieken vorig jaar 74.600 ton buitenlands vlees.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek