"Functioneel groen kan luchtkwaliteit verbeteren"

In de strijd tegen fijn stof moeten ook ‘greenbelts’ ingezet worden, groene buffers rond pollutiebronnen. Dat zegt CD&V-parlementslid Joke Schauvliege.
11 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

In de strijd tegen fijn stof moeten ook ‘greenbelts’ ingezet worden, groene buffers rond pollutiebronnen. Dat zegt CD&V-parlementslid Joke Schauvliege. De Vlaamse overheid bereidt een studie voor die ruimtelijke maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren op een generieke manier zal bestuderen. In die studie wordt ook het effect van functioneel groen opgenomen, weet Schauvliege.

In binnen- en buitenland lopen onderzoeken naar de invloed van groenbeplanting op de luchtkwaliteit langs druk bereden wegen. Zo hebben de steden Gent, Roeselare, Leuven, Breda, Tilburg, Maastricht en Roosendaal zich aangesloten bij een Euregioproject dat onderzoekt in welke mate en waar functioneel groen kan zorgen voor de verbetering van de luchtkwaliteit, het binnenstedelijke klimaat en de sociale functies.

“In Nederland loopt reeds een proefproject met bomenrijen langs de autosnelweg A50 tussen Arnhem en Nijmegen. Een stuk grond werd beplant met grove dennen, een ander stuk met zilverlinden en tot slot is er nog een perceel zonder beplanting. Loofbomen nemen met hun bladeren vuile gassen en stofdeeltjes uit de lucht op. Aan het plakkerige oppervlak van dennen blijft veel fijn stof kleven. Bij regen spoelen de meeste roetdeeltjes eraf en worden volgens de Nederlandse onderzoekers in de grond afgebroken”, zegt Schauvliege.

Ze dringt er bij Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits alvast op aan om straks rekening te houden met de onderzoeksresultaten van de studie. “Allicht is de aanleg van groene buffers niet overal even zinvol. Daarom moet onderzocht worden waar greenbelts wel nuttig zijn. Waar mogelijk en met maatwerk kan dan nabij druk bereden wegen functioneel groen ingeplant worden”, aldus de volksvertegenwoordiger.

Crevits sluit niet uit dat in de toekomst bij de aanleg van nieuwe wegen al in de ontwerpfase maatregelen voor functioneel groen kunnen opgenomen worden. “In de MER-procedure kunnen we de milieueffecten laten onderzoeken zodat ook in de bouwvergunning maatregelen opgenomen kunnen worden”, luidt het.
 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek