nieuws

Food Pilot voortaan ook centrum voor smaak en geur

nieuws
Food Pilot, het testcentrum van ILVO en Flanders’ FOOD in Melle, heeft geïnvesteerd in haar capaciteit om aromacomponenten in voedingsproducten chemisch te analyseren en te karakteriseren. Klanten van de Food Pilot kunnen daarvoor het nieuwe GC-MS toestel gebruiken. Zo is het smaaklaboratorium ingericht volgens Europese normen.
30 januari 2014  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:13

Food Pilot, het testcentrum van ILVO en Flanders’ FOOD in Melle, heeft geïnvesteerd in haar capaciteit om aromacomponenten in voedingsproducten chemisch te analyseren en te karakteriseren. Klanten van de Food Pilot kunnen daarvoor het nieuwe GC-MS toestel gebruiken. Zo is het smaaklaboratorium ingericht volgens Europese normen.

Dankzij enkele gerichte investeringen wil de Food Pilot smaak en geur van voeding nog beter beoordelen en analyseren. De data van de smaaktesten worden voortaan verwerkt op een gestandaardiseerde, computergestuurde manier. Klanten van de Food Pilot kunnen vanaf nu een beroep doen op het GC-MS toestel met aangepaste tools voor analyse en identificatie van vluchtige aromacomponenten in voedingsmiddelen. Op basis van de verkregen aromaprofielen wordt advies naar productsamenstelling en verwerking verleend.

De Food Pilot beschikt al een hele tijd over een getraind smaakpanel dat geselecteerd is voor de herkenning van de 5 basissmaken (zoet, zuur, zout, bitter en umami) en dat opgeleid is om verschillende voedingsproducten (kaas, charcuterie,…) via beschrijvende testen te beoordelen. Sinds de vernieuwing van het smaaklaboratorium is de inrichting conform de Europese normen. Concreet is er een scheiding van keuken en panelleden, een scheiding van panelleden onderling, een aangepaste verlichting om kleurverschillen te maskeren, enzovoort.

Geur speelt een belangrijke rol in de smaak van een voedingsproduct. Aan de hand van GC-MS, voluit gaschromatografie gekoppeld met massaspectrometrie, worden vluchtige aromacomponenten in voedingswaren en ingrediënten geanalyseerd. Het GC-MS toestel is uitgerust met randapparatuur voor het toepassen van diverse aroma-isolatietechnieken, afhankelijk van de voedingsmatrix. De massaspectrometer identificeert de individuele aromacomponenten. Op die manier wordt de geur van een staal vertaald naar een aromaprofiel. Daarnaast beschikt het toestel over een olfactometrische tool, waarmee de individuele componenten met de neus waargenomen kunnen worden.

"Nu de Food Pilot over een gespecialiseerd smaak- en geurlabo beschikt, hebben we alles in huis om innovaties van idee tot product te ondersteunen", zegt Lieve Herman, CEO van de Food Pilot. "Met meer dan 50 piloottoestellen voor product- en procesoptimalisatie, labo’s voor chemische, fysische en microbiële analyse, accommodatie voor verpakkings- en bewaartesten, expertise in reiniging en desinfectie, en nu ook met een gespecialiseerd smaak- en geurlabo biedt de Food Pilot een full service op maat aan, voor alle bedrijven uit de agro-foodsector."

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek