nieuws

EVA vindt dat vleestaks nader onderzoek verdient

nieuws
Niet alleen een vettaks maar ook een vleestaks moet onderzocht worden, vindt de vegetarische organisatie EVA. Op zaterdag 5 november organiseert EVA in Mechelen de studiedag 'Is de toekomst plantaardig?', die afgesloten wordt met een politiek debat over mogelijke taksen op vlees of, bij uitbreiding, dierlijke voedingsproducten.
3 november 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02
Lees meer over:

Niet alleen een vettaks maar ook een vleestaks moet onderzocht worden, vindt de vegetarische organisatie EVA. Op zaterdag 5 november organiseert EVA in Mechelen de studiedag 'Is de toekomst plantaardig?', die afgesloten wordt met een politiek debat over mogelijke taksen op vlees of, bij uitbreiding, dierlijke voedingsproducten.

Er is nood aan instrumenten die tegelijkertijd gezonde én duurzame voeding aanmoedigen. Informatie of maatregelen die slechts één van de twee aspecten bekijken, lijken minder zinvol. "Vlees en eventueel andere dierlijke producten bieden de beste kans om zowel op het gezondheids- als het duurzaamheidsfront winst te boeken", aldus EVA.

"Wegens hun grote impact op de gezondheid en het milieu vormen deze producten één van de meest voor de hand liggende voedingsmiddelen om te belasten", beweert EVA. De vegetarische organisatie is overtuigd dat de ontmoediging van overconsumptie van dierlijke vetten een grote winst kan betekenen voor de publieke gezondheid en die van de planeet. Bovendien is meer dan de helft van de Belgen voor een belasting op ongezonde voeding, zo blijkt uit recent onderzoek.

Naar het voorbeeld van Nederland wil EVA een vleestaks aan onderzoek onderwerpen. De organisatie stelt als voorwaarden voorop dat een vleestaks sociaal is, geen verhoging van de belastingdruk inhoudt en vergezeld gaat van voldoende informatie. "Door voeding op een sociale manier te belasten, kunnen bestaande prijsonevenwichten tussen gezonde en ongezonde producten, of tussen duurzame en niet duurzame, bijgestuurd worden", legt EVA uit.

"De algemene belastingdruk mag niet omhoog gaan zodat de opbrengsten van de vleestaks aangewend moeten worden om bijvoorbeeld gezondere producten minder te belasten, preventie te financieren of consumenten via pilootprojecten aan te zetten om hun eetgedrag én levenswijze bij te sturen", aldus EVA. Tot slot is het belangrijk, meent de organisatie, dat de consument weet waarom een taks wordt ingevoerd en hoe de opbrengsten worden geherinvesteerd in andere producten of diensten.

Meer info: Is de toekomst plantaardig?

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek