Duizenden nieuwe boeren krijgen concessie in Cuba

Cuba heeft 45.500 concessies toegekend voor het gebruik van landbouwgrond. Dat blijkt uit cijfers die gepubliceerd werden in de staatskrant Granma. Het gaat om de grootste landhervorming die het communistische bewind heeft doorgevoerd sinds de ontmanteling van het grootgrondbezit na de revolutie in 1959. Met de maatregel wil president Raúl Castro de privé-sector aanmoedigen om de landbouwproductie naar een hoger niveau te tillen.
4 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Cuba heeft 45.500 concessies toegekend voor het gebruik van landbouwgrond. Dat blijkt uit cijfers die gepubliceerd werden in de staatskrant Granma. Het gaat om de grootste landhervorming die het communistische bewind heeft doorgevoerd sinds de ontmanteling van het grootgrondbezit na de revolutie in 1959.

Met de maatregel wil president Raúl Castro de privé-sector aanmoedigen om de landbouwproductie naar een hoger niveau te tillen. Volgens landbouwminister Alcides Lopez werden meer dan 96.000 aanvragen voor een concessie ingediend, goed voor een totaal landbouwareaal van 526.000 hectare. 

Uiteindelijk werden 45.518 dossiers goedgekeurd. Die konden ingediend worden door arbeiders, boeren, coöperaties en staatsbedrijven. Volgens de eerste indicaties zou het merendeel van de concessies ten goede komen aan kleine boeren en particulieren die een boerderij willen opstarten. Boeren die de grond effectief bewerken, kunnen hun concessie na tien jaar laten hernieuwen.

Cuba telt ongeveer 250.000 familiale landbouwbedrijven en 1.100 coöperaties die samen ongeveer zeventig procent van de landbouwproductie voor hun rekening nemen. Nochtans beschikken deze bedrijven over minder dan een derde van het nationale landbouwareaal. De rest van de grond is staatseigendom, maar de helft van die oppervlakte ligt op dit ogenblik braak.

In 2008 moest Cuba veertig procent van de voedselconsumptie invoeren uit het buitenland. Het prijskaartje hiervoor bedroeg bijna twee miljard dollar. Eerder besliste Raúl Castro reeds om het landbouwbeleid te decentraliseren, de aanschaf van productiemiddelen te versoepelen en de prijzen van de door de staat opgekochte landbouwproducten te verhogen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek