China pompt 13 miljard euro in voedselzekerheid

De Chinese premier Wen Jiabao heeft een extra budget van 13,6 miljard euro vrijgemaakt voor de landbouwsector. Dat geld moet op korte termijn de economische crisis verzachten voor de honderden miljoenen plattelandsbewoners. Deze groep wordt beschouwd als een potentiële bron van sociale instabiliteit omdat het gemiddelde inkomen op de boerenbuiten nog altijd maar een derde bedraagt van hetgeen de Chinese stedelingen opstrijken.
13 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

De Chinese premier Wen Jiabao maakt 13,6 miljard euro vrij voor de landbouwsector. Dat geld moet op korte termijn de economische crisis verzachten voor de honderden miljoenen plattelandsbewoners. Alleen als de boeren de landbouwproductie op peil houden, maakt China kans om zijn voedselzekerheid voor de toekomst te waarborgen.

De plattelandsbevolking wordt beschouwd als een potentiële bron van sociale instabiliteit omdat het gemiddelde inkomen op de boerenbuiten nog altijd maar een derde bedraagt van hetgeen de Chinese stedelingen opstrijken. Wen heeft echter beloofd dat de graanprijzen zullen stijgen. Die ingreep moet de boeren ertoe aanzetten om de landbouwproductie op volle toeren te laten draaien. 

Dankzij een beter landbouwbeleid en nieuwe technologieën is China er de jongste jaren in geslaagd een behoorlijke zelfvoorzieningsgraad voor landbouwproducten op te bouwen. Maar door de impact van de klimaatverandering en de toenemende verstedelijking en bevolkingsgroei is het geen sinecure om de voedselzekerheid de komende jaren te handhaven.

Lin Erda, een onderzoekster aan de Chinese Academie voor Landbouwwetenschappen, voorspelt een daling van de opbrengsten tegen 2050 met 14 tot 23 procent als gevolg van watertekorten en andere ongemakken die gepaard gaan met de opwarming van de aarde. Dat het noorden van China, dat instaat voor 58 procent van de nationale voedselproductie, de voorbije maanden getroffen werd door de ergste droogte van de voorbije vijftig jaar, voedt de onheilspellende scenario's.

Volgens Wen is het in elk geval een belangrijke uitdaging voor de Chinese beleidsmakers om het landbouwareaal - spijts de industriële ontwikkeling - te handhaven op minstens 120 miljoen hectare. De oudere generatie in China is overigens nog niet vergeten dat de hongersnoden in de jaren zestig tientallen miljoenen mensenlevens eisten.

De milieuorganisatie Greenpeace is tevreden met de bijkomende middelen die in de Chinese landbouw gepompt worden, op voorwaarde dat het geld bestemd is voor duurzame landbouwpraktijken. "Daarvoor is dan wel een omslag van het huidige landbouwbeleid nodig", zegt Sze Pangcheung, de plaatselijke directeur van Greenpeace. De voorbije jaren heeft China nadrukkelijk geïnvesteerd in intensieve landbouw en biotechnologie.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek