Geweld in zuiden van Israël bedreigt landbouw

Het geweld in het zuiden van Israël, in de buurt van de Gazastrook, leidt niet alleen tot een humanitaire catastrofe. Ook de landbouw voelt de gevolgen. Door de raketaanvallen en infiltratie van strijders uit de Gazastrook is het plukken en transporteren van landbouwproducten voorlopig onmogelijk. Dat bericht The Times of Israël. De problemen op landbouwvlak worden vooralsnog niet gevoeld in België, maar dat kan veranderen bij de start van het Israëlische paprikaseizoen in februari en maart.

13 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 oktober 2023 13:56
Lees meer over:

In het getroffen gebied bevinden zich heel wat boerderijen waar groenten en fruit worden gekweekt. Voor tomaten bijvoorbeeld is het zuiden erg belangrijk: maar liefst 70 procent van de bevoorrading in Israël komt uit het belegerde gebied. Aardappelen en wortelen werden er kortgeleden aangeplant, net als tal van andere groenten. Voorlopig is alle landbouwactiviteit er stilgevallen, bevestigt het ministerie van Landbouw. Samen met het leger wordt gekeken of er een veilige logistieke corridor kan worden ingelegd. Arbeiders en hogeschoolstudenten worden gevraagd om zich als vrijwilliger in te zetten op de velden.

Navraag bij Belgische handelaren van verse agroproducten toont aan dat de impact in ons land nog niet gevoeld wordt. “Waar België en Europa vroeger een belangrijker afzetgebied was van Israëlische groente en fruit, is er tegenwoordig meer handel richting het Midden-Oosten. Momenteel zijn het vooral citrussen, dadels en has avocado’s die nog uit het land komen”, klinkt het bij Group A. De Witte, een import- export- en groothandelsbedrijf in groenten, fruit en exoten.

Impact op de Belgische versmarkt voorspelt de groep niet. Dat zou mogelijk anders kunnen zijn in februari en maart. “Dat is vaak een periode dat er geen Spaanse of Marokkaanse producten beschikbaar zijn voor export naar Europa. Doorgaans doet men dan beroep op de Israëlische paprika’s. De oorlog zou wel de prijs bij ons kunnen beïnvloeden.”

In Israël is 60% geïrrigeerd water gerecycleerd
Uitgelicht
Omdat Israël begin jaren ’90 inzag dat het zo zorgzaam mogelijk moest omgaan met één van zijn meest strategische grondstoffen, werd een langetermijnplan gelanceerd om gebruikt...
26 februari 2018 Lees meer

Bron: Belga/Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek