Dan toch geen Belgische boycot tegen Israëlische producten

De federale regering heeft geen consensus bereikt overt het importverbod voor producten die vanuit de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever komen. Eerder deze week pleitten zowel Groen, Vooruit als cd&v voor dergelijke maatregel, maar de liberalen hielden de boot af. “Sancties hebben enkel nut als ze op Europees niveau of hoger worden genomen”, aldus buitenlandminister Hadja Lahbib (MR).

9 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 9 november 2023 16:43 Joris Rigo
Lees meer over:
pompelmoescitrus

Politieke verdeeldheid

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) pleitte vorig weekend voor sancties tegen Israël en opperde een invoerverbod op Israëlische producten. Dat zei de minister in de nieuwsstudio van VTM. Volgens Gennez schendt Israël momenteel het oorlogs- en humanitair recht “door onschuldige burgers collectief te straffen” voor de grootschalige terreuraanval van Hamas op 7 oktober. Gennez noemt de situatie in Gaza momenteel “afgrijselijk, waarbij veel onschuldige burgers en heel veel kinderen onmenselijk lijden”. De minister benadrukte bij VTM Nieuws dat “er tegenmaatregelen moeten onderzocht worden rond Israëlische producten en visa van hooggeplaatste personen.”

Ook cd&v en Groen schaarden zich achter het voorstel van Gennez en pleitten voor handelssancties tegen Israël waaronder een boycot op supermarktproducten uit de door Israël bezette gebieden. De christendemocraten dienden dinsdag om die reden in de Kamer een wetsvoorstel in om een handelsverbod in te stellen van producten die nauw verband houden met ernstige schendingen van het inter­nationaal recht en de mensen­rechten. De twee liberale regeringspartijen waren geen voorstander van het idee. “Sancties hebben enkel nut als ze op Europees niveau of hoger worden genomen”, klinkt het bij buitenlandminister Hadja Lahbib (MR). Ook op het kernkabinet van woensdag hielden de liberalen de boot af.

De federale regering besliste woensdag dat er in de plaats van de sanctie nu rondetafelgesprekken komen met de Joodse en Palestijnse gemeenschappen in ons land. Zwaargewonden kunnen ook in Belgische ziekenhuizen opgevangen worden. Daarnaast gaat er vijf miljoen euro naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat onderzoekt mogelijke oorlogsmisdaden in Israël en Gaza.

Israëlische producten

Ons land is voor Israël een belangrijke handelspartner, zowel voor import als export. België is de op drie na grootste importeur van Israëlische goederen in de Europese Unie (EU), vooral door de diamanthandel. Ons land is goed voor 8,2 procent van de import in de EU uit Israël en staat in voor 9,3 procent van de Europese uitvoer naar Israël. Producten in de supermarkt afkomstig uit Israël zijn te herkennen aan de eerste drie cijfers op de barcode, die het land van herkomst aanduiden. Voor Israël is dat 729. Het gaat hoofzakelijk om producten zoals aardappelen, groenten, citrusvruchten en cosmetica.

Aardappelen

Het conflict tussen Hamas en Israël heeft ook impact op de teelt en export van aardappelen vanuit Israël. Na Egypte is het land de belangrijkste leverancier van primeuraardappelen. Ook ons land importeert deze aardappelen. Volgens overheidscijfers verbouwt Israël jaarlijks 16.000 hectare aardappelen. 6.000 hectare daarvan ligt in het gebied waar Hamas aanvallen uitvoert. Israël produceert jaarlijks 490.000 ton aardappelen, waarvan 155.000 ton wordt geëxporteerd. Vorig seizoen liep de export zelfs op tot 200.000 ton. Dat kwam door het slecht groeiseizoen in Spanje. De helft van de totale groente-export van Israël bestaat uit aardappelen.

Hoe groot de impact van de oorlog gaat zijn op het komend exportseizoen is moeilijk te zeggen. Insiders gaan uit van 10 tot 20 procent minder uitvoer dan gebruikelijk. Niet eens zozeer door minder hectares aardappelen, maar vooral door een gebrek aan arbeid en gestegen vraag op de binnenlandse markt. De Israëlische aardappelbedrijven zijn voor de arbeid sterk afhankelijk van arbeidsmigranten. Het gaat meestal om Thaise arbeiders maar die zijn nu vanwege de oorlog het land ontvlucht. Bovendien heeft Israël recent grote hoeveelheden aardappelen naar Europa geëxporteerd waardoor de voorraden in eigen land laag zijn. Insiders geloven dat er nu een groot aandeel aardappelen in Israël blijft om de eigen bevolking te voeden.

Geweld in zuiden van Israël bedreigt landbouw
Uitgelicht
Het geweld in het zuiden van Israël, in de buurt van de Gazastrook, leidt niet alleen tot een humanitaire catastrofe. Ook de landbouw voelt de gevolgen. Door de raketaanvallen...
13 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek