Veebedrijf zo groot als België te koop in Australië

Veeboeren die het graag eens verder van huis zoeken, kunnen momenteel een bijzondere koop doen. Een bedrijf van 2,9 miljoen hectare met 50.000 runderen staat te koop in Australië. De gelukkige koper maakt dus kans op een domein dat haast zo groot is als België, min de files, maar wel een overvloed aan biefstuk.

10 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 november 2023 17:54 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
sign-288565_1920

Het domein is eigendom van miljardair Hui Wing Mau, een Chinees-Australische ondernemer en projectontwikkelaar. Alle eigendommen samen zijn haast zo groot als ons eigen land. De verkoop zal ongetwijfeld inzicht geven in de huidige landbouwgrondenmarkt. De afgelopen periode kenden de Australische grondprijzen een fikse stijging, maar dat is nu enigszins getemperd met de droge El Niño-zomer in aantocht.

Het volledige portfolio wordt beheerd door vastgoedmakelaar LAWD. Naast de aanzienlijke grondoppervlakte bevat het bedrijf een kudde van 50.000 Droughtmaster-Brahman gekruiste runderen. Volgens het vastgoedkantoor gaat dit om een “zeldzame” kans om een veebedrijf van deze omvang te kopen in het Australische Kimberley. “De eigenaren hebben uitstekend werk geleverd door een aanzienlijk stuk land samen te stellen dat als één geheel kan worden gerund, bovendien kan er geïrrigeerd worden”, stelt het makelaarskantoor. “"Het is zeer zeldzaam om in de regio een bedrijf te vinden op deze schaal dat zo gemakkelijk kan schakelen tussen export van levend vee naar de noordelijke en zuidelijke markten.”

Rabobank Australië schat dat de gemiddelde prijzen voor weidegrond in West-Australië oplopen tot 14.800 dollar per hectare, met een gemiddelde prijs van 6.000 dollar per hectare in de hele staat. Kandidaat-kopers kunnen zich momenteel melden.

Het Ontwikkelingsbedrijf Shimao Group Holdings van grondeigenaar Hui Wing Mau noteerde in juli een koersdaling van 67 procent na een handelsstop van 16 maanden. Diezelfde maand slaagde het er niet in om een groot project in China van de hand te doen en kwam het in 2022 een lening van één miljard dollar niet na. Ondanks Shimao's verliezen staat Hui op de 19e plaats van rijkste Australiërs, met een fortuin van 4,9 miljard dollar.

Handelsakkoord EU-Australië struikelt opnieuw over landbouwkwesties
Uitgelicht
De hernieuwde onderhandelingen tussen de Europese Unie en Australië over een vrijhandelsakkoord zijn wederom mislukt. Het vrijhandelsakkoord zou Australië Europese markttoegan...
30 oktober 2023 Lees meer

Bron: The Guardian

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek