Opiumproductie in Afghanistan haast verdwenen na verbod door taliban

De opiumproductie in Afghanistan is met 95 procent gedaald sinds de radicaal-islamistische taliban in april 2022 een drugsverbod hebben ingesteld. Dat blijkt uit een rapport van het VN-kantoor over Drugs en Misdaad (UNODC). Dat heeft ernstige gevolgen voor de vele Afghaanse landbouwers die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de opiumteelt.

8 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 8 november 2023 15:30 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Opium_poppy

Papaver vormt de basis voor opium, morfine en heroïne. Volgens de VN werd vorig jaar in Afghanistan nog ruim 233.000 hectare grond verbouwd voor de teelt van deze plant. Vandaag is dat nog maar 10.800 hectare. Bijgevolg is er veel minder opium geproduceerd dan andere jaren, 6.200 naar 333 ton. In het verleden was ongeveer 90 procent van de opiumpapavers wereldwijd afkomstig uit Afghanistan.

UNODC-directeur Ghada Waly ziet hier een zware slag voor de internationale drugsmarkt. "Dit geeft ons een reële kans om aan resultaten op lange termijn te bouwen tegen de illegale opiummarkt en tegen de schade die hierdoor zowel lokaal als mondiaal veroorzaakt wordt", zegt ze.

Economische klap

Maar hoewel de productie van drugs vele malafide gevolgen kent, heeft het instorten van de papaverindustrie sterke gevolgen voor de lokale bevolking. Het rapport wijst op ernstige gevolgen voor de vele Afghaanse landbouwers die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de opiumteelt. "In de komende maanden heeft Afghanistan dringend behoefte aan sterke investeringen in duurzame middelen van bestaan, om de Afghaanse boeren de kans te geven af te stappen van de opiumteelt", zegt Waly.

Financieel ziet het er voor de lokale boeren niet goed uit. Het totale inkomen uit landbouw is in Afghanistan met 92 procent gedaald, goed voor meer dan een miljoen dollar. De Afghaanse economie stond al zwak, en staat er nu nog veel slechter voor. Overstappen naar meer klassieke teelten is voor de getroffen landbouwers geen sinecure. Waly wijst erop dat voor de overstap naar bijvoorbeeld katoen en tarwe te weinig water voorhanden is. Afghanistan kampt al drie jaar met droogte.

Van dealer naar verbieder

Er valt ook niet eenduidig te stellen dat deze terugval in opiumproductie leidt tot een meer ‘cleane’ wereld. Nu het aanbod aan opium en heroïne afneemt, zijn andere verboden middelen in opmars. Synthetische drugsproducenten, die onder meer methamfetamines produceren, spelen gretig in op dit nieuwe gat in de markt.

Opvallend: hoewel de Taliban de productie van papaver wil uitbannen, waren ze ooit zelf een belangrijke speler in de internationale heroïnehandel. Volgens de Verenigde Staten heeft de Taliban tussen 2018 en 2019 voor 400 miljoen dollar aan heroïne verhandeld.

Alleen een drug?

Net zoals de naam doet vermoeden, is de papaver of ‘slaapbol’ wel degelijk verwant aan onze eigen, rode klaprozen. Maar enkel de papaver somniferum bevat opium, het ingedroogde witte melksap van deze bloem. Hoewel de soort vooral berucht is als basis voor allerhande drogerende middelen, wordt de pijnstillende werking ook gebruikt in de medische wetenschap. Denk maar aan codeïne, morfine en pijnstillers als oxycodon.

De papaverteelt kent haar roots in de oudheid. De Kelten gebruikten een aftreksel van de doosvrucht als slaapmiddel. Ook vele eeuwen later nog was het de basis van onder andere hoestsiropen. Ook de zaden kenden hun functie. Daarmee werd olie gemaakt. In de schilderkunst werd deze olie aangebracht als toplaag op de verf, om craquelures te vormen in schilderijen. Maar de meest gekende toepassing van papaverzaden, vinden we bij de bakker. Maanzaad, een geliefde topping op broden en pistolets, is het zaad van de papaver somniferum. Het zaad van de papaver is dus uiteraard niet giftig, in tegenstelling tot het sap. Maanzaad bevat een verwaarloosbare dosis opiaten. Al is het wel mogelijk om na het consumeren van een grote dosis maanzaad, een positieve drugtest af te leggen.

Mechelse hennep wordt isolatiemateriaal: nuttig, maar streng gereguleerd
Uitgelicht
Een van de oudste teelten ter wereld, is bezig aan een comeback. In Mechelen heeft men de eerste industriële hennep geoogst die op het grondgebied werd gekweekt. Deze ‘vezelhe...
26 september 2023 Lees meer

Bron: Belga / AP / Al Jazeera / Tuinadvies.be

Beeld: Louise Joly, CC BY-SA 1.0 DEED

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek